MAKARON RYŻOWY Z KREWETKAMI I MANGO
Rodzaj dania: z owocami morza
Ilość porcji: 2
Czas przygotowania: 20 minut
Składniki:
2 łyżki oleju
1 cebula
3 cm korzenia imbiru
2 papryczki piri piri
2 ząbki czosnku
12 krewetek
3 garście szpinaku
1 mango
12 krewetek
200 g makarony ryżowego
3 łyżki orzeszków ziemnych
liście mięty
Składniki na sos:
3 łyżki sosu sojowego
2 łyżki cukru
1 łyżka octu ryżowego
sok z jendej limonki
1 łyżka masła orzechowego
Przygotowanie:
Makaron gotuję wg wskazówek na opakowaniu. W woku albo w głebokiej patelni rozgrzewam olej. Cebulę obieram i kroję w kostkę, czosnek i imbir ścieram na tarce na drobnych oczkach, papryczkę kroję w drobną kostkę. Wrzucam do woka cebulę, podsmażam minutę i dodaję imbir, czosnek i papryczkę - smażę kolejne 2 minuty. Dorzucam oczyszczone krewetki i smażę 2 minuty, co chwilę mieszając. Dodaję makaron, mango pokrojone w grubą kostkę i szpinak. Smażę i mieszam minutę. Składniki sosu mieszam w miseczce do momentu uzyskania jednolitego sosu. Makaron zalewam sosem i smażę jeszcze minutę. Wykładam na talerz i posypuje posiekanymi albo roztłuczonymi orzeszkami. Na koniec posypuję całość listkami mięty.
Smacznego!!!
0 komentarze