SPAGHETTI Z BOCZKIEM I GROSZKIEM
Rodzaj dania: mięsne, z laktozą
Czas przygotowania: 20 minut
Ilość porcji: 2
Składniki:
200g makaronu spaghetti
150 g boczku wędzonego
6 pieczarek
1 mała cebula
2 ząbki czosnku
3/4 szklanki mrożonego groszku
200 ml śmietanki 30%
sól i pieprz
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
parmezan do posypania po wierzchu
Przygotowanie:
Makaron gotuję według wskazówek na opakowaniu. Na patelnie wrzucam pokrojony w kostkę boczek, cebulę również pokrojoną w kostkę i czosnek w platerkach. Smażę przez trzy minuty i dorzucam pieczarki w plasterkach. Całość smażę kolejne 3 minuty i całość zasypuję groszkiem. Duszę 5 minut i podlewam chochelką wody z makaronu i śmietanką. Doprawiam solą i pieprzem i gotuję do momentu uzyskania miękkiego groszku , około 3-4 minuty. Ugotowany makaron przekładam do sosu z boczkiem, groszkiem i pieczarkami. Mieszam i wykładam na talerze. Posypuję świeżą natką i parmezanem.
0 komentarze