SPAGHETTI Z BOCZKIEM I GROSZKIEM

Rodzaj dania: mięsne, z laktozą 

Czas przygotowania: 20 minut

Ilość porcji: 2

Składniki:

200g makaronu spaghetti

150 g boczku wędzonego

6 pieczarek

1 mała cebula

2 ząbki czosnku

3/4 szklanki mrożonego groszku

200 ml śmietanki 30%

sól i pieprz

2 łyżki posiekanej natki pietruszki

parmezan do posypania po wierzchu

Przygotowanie:

Makaron gotuję według wskazówek na opakowaniu. Na patelnie wrzucam pokrojony w kostkę boczek, cebulę również pokrojoną w kostkę i czosnek w platerkach. Smażę przez trzy minuty i dorzucam pieczarki w plasterkach. Całość smażę kolejne 3 minuty i całość zasypuję groszkiem. Duszę 5 minut i podlewam chochelką wody z makaronu i śmietanką. Doprawiam solą i pieprzem i gotuję do momentu uzyskania miękkiego groszku , około 3-4 minuty. Ugotowany makaron przekładam do sosu z boczkiem, groszkiem i pieczarkami. Mieszam i wykładam na talerze. Posypuję świeżą natką i parmezanem. 




Smacznego!!!



Proponowane wpisy

0 komentarze

MÓJ INSTAGRAM