PIZZA Z SALAMI I MIGDAŁAMI

Rodzaj dania: z mięsem, z glutenem
Ilość porcji: 2 pizze
Czas przygotowania: 1 godzina wyrastania + 20 minut przygotowania i pieczenia

Składniki na ciasto:

1 i 3/4 szklanki mąki włoskiej typ 00 (może być także pszenna 550)
7g drożdży instant
1 łyżka oliwy
dwie szczypty soli
 dwie szczypty cukru
szklanka ciepłej wody

Sos:


Składniki dodatkowe:

12 plastrów ulubionego salami
3 plastry szalotki
1 garść migdałów
1 kulka mozzarelli
50 g gorgonzoli
2 garści rukoli
ocet balsamiczny do skropienia
oliwa do skropienia
1 łyżka płynnego miodu

Przygotowanie ciasta:

Wszystkie suche składniki wkładam do miski i mieszam. W szklance wodę wraz z  oliwą. Dodaję wodę wraz z oliwą do suchych składników. Wyrabiam ciasto - około 10 minut (ręcznie lub mikserem), formuję w kulę, przykrywam ściereczką i odstawiam  w ciepłe miejsce na godzinę lub do podwojenia objętości. W tym czasie przygotowuję sos do pizzy. Ciasto dzielę na dwie części i z każdej formuję kulę. Następnie za pomocą rąk lub wałka do ciasta rozciągam okrągłe placki. Na każdym placku rozsmarowuję sos pomidorowy i wykładam podarty ser mozzarella i gorgonzole. 
Układam plastry salami, cebuli i posypuje posiekanymi migdałami. 
Wkładam do nagrzanego piekarnika do 300 stopni i piekę pizzę przez 6 minut.  Kroję na osiem części i skrapiam oliwą, octem balsamicznym i miodem, posypuję rukolą. Tak samo przygotowuj drugą pizzą. 



Smacznego!!!

Proponowane wpisy

0 komentarze

MÓJ INSTAGRAM