MAKARON Z POREM I GROSZKIEM

Rodzaj potrawy: wegetariańska

Ilość porcji: 2

Czas przygotowania: 20 minut

Składniki:


200 g makaronu spaghetti

2 ząbki czosnku

½ papryczki chili

1 łyżka masła

2 łyżki oliwy

½ pora

1 szklanka mrożonego groszku

½ szklanki wody

¾ szklanki śmietanki 30-36%

2 łyżki soku cytryny

sól i pieprz

1 łyżka startego parmezanu

liście świeżego tymianku

Przygotowanie:

Makaron gotuję według wskazówek na opakowaniu. Na patelni rozgrzewam oliwę z masłem. Czosnek kroję w plasterki i smażę przez 2 minuty. Por kroję w plasterki i dokładam do czosnku razem z groszkiem, smażę przez minutę. Zawartość patelni zalewam śmietanką, wodą, sokiem z cytryny i gotuje przez 10 minut. Ugotowany makaron przekładam na patelnie i smażę 2 minuty. Doprawiam solą i pieprzem. Makaron wykładamy na talerze , posypuję parmezanem i listkami świeżego tymianku. 



Smacznego!!!

Proponowane wpisy

0 komentarze

MÓJ INSTAGRAM