MAKARON Z POREM I GROSZKIEM
Rodzaj potrawy: wegetariańska
Ilość porcji: 2
Czas przygotowania: 20 minut
Składniki:
200 g makaronu spaghetti
2 ząbki czosnku
½ papryczki chili
1 łyżka masła
2 łyżki oliwy
½ pora
1 szklanka mrożonego groszku
½ szklanki wody
¾ szklanki śmietanki 30-36%
2 łyżki soku cytryny
sól i pieprz
1 łyżka startego parmezanu
liście świeżego tymianku
Przygotowanie:
Makaron gotuję według wskazówek na opakowaniu. Na patelni rozgrzewam oliwę z masłem. Czosnek kroję w plasterki i smażę przez 2 minuty. Por kroję w plasterki i dokładam do czosnku razem z groszkiem, smażę przez minutę. Zawartość patelni zalewam śmietanką, wodą, sokiem z cytryny i gotuje przez 10 minut. Ugotowany makaron przekładam na patelnie i smażę 2 minuty. Doprawiam solą i pieprzem. Makaron wykładamy na talerze , posypuję parmezanem i listkami świeżego tymianku.
0 komentarze