MINI SERNICZKI CZEKOLADOWE

Liczba porcji: forma do muffinek + 9 sztuk papilotek

Czas przygotowania: 20 minut + 30 minut pieczenia + minimum 2 godzina studzenia

Składniki na masę serową:

150 g twarogu z wiaderka

150 g mascarpone

2 jajka

½ szklanki cukru

50 g gorzkiej czekolady, roztopionej w kąpieli wodnej

1 łyżka kakao

1 łyżeczka mąki pszennej

Składniki masę śmietanową:

200 ml śmietany 36%

2 łyżki mascarpone

1 łyżka cukru

Dodatkowo:

Ulubione owoce do przystrojenia

Przygotowanie:

Piekarnik rozgrzewamy do 150°C. W misie miksera umieszczamy twaróg , mascarpone, jajka, cukier, lekko przestudzoną gorzką czekoladę, kakao i mąkę pszenną. Całość miksujemy na wolnych obrotach do uzyskania jednolitej masy. Masę serową rozdzielamy pomiędzy 9 papilotek. Pieczemy w 150°C przez 30 minut. Powierzchnia serniczków powinna być ścięta i delikatnie sprężysta. Serniczki studzimy przez 1 godzinę poza piekarnikiem i kolejną godzinę w lodówce. Składniki na masę śmietanową umieszczamy w misce i miksujemy do uzyskania sztywnej bitej śmietany. Przekładamy do rękawa cukierniczego z wybraną metalową końcówką i ozdabiamy wierzch serniczków. Na końcu ozdabiamy owocami i od razu możemy serwować. 



Smacznego!!!

Proponowane wpisy

0 komentarze

MÓJ INSTAGRAM