MINI SERNICZKI CZEKOLADOWE
Liczba porcji: forma do muffinek + 9 sztuk papilotek
Czas przygotowania: 20 minut + 30 minut pieczenia + minimum 2 godzina studzenia
Składniki na masę serową:
150 g twarogu z wiaderka
150 g mascarpone
2 jajka
½ szklanki cukru
50 g gorzkiej czekolady, roztopionej w kąpieli wodnej
1 łyżka kakao
1 łyżeczka mąki pszennej
Składniki masę śmietanową:
200 ml śmietany 36%
2 łyżki mascarpone
1 łyżka cukru
Dodatkowo:
Ulubione owoce do przystrojenia
Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzewamy do 150°C. W misie miksera umieszczamy twaróg , mascarpone, jajka, cukier, lekko przestudzoną gorzką czekoladę, kakao i mąkę pszenną. Całość miksujemy na wolnych obrotach do uzyskania jednolitej masy. Masę serową rozdzielamy pomiędzy 9 papilotek. Pieczemy w 150°C przez 30 minut. Powierzchnia serniczków powinna być ścięta i delikatnie sprężysta. Serniczki studzimy przez 1 godzinę poza piekarnikiem i kolejną godzinę w lodówce. Składniki na masę śmietanową umieszczamy w misce i miksujemy do uzyskania sztywnej bitej śmietany. Przekładamy do rękawa cukierniczego z wybraną metalową końcówką i ozdabiamy wierzch serniczków. Na końcu ozdabiamy owocami i od razu możemy serwować.
0 komentarze