PIEROGI RUSKIE
Rodzaj dania: z laktozą, z glutenem
Ilość porcji: 6
Czas przygotowania: 60 minut
Składniki na ciasto:
250 ml ciepłej wody
1 jajko
560 g mąki pszennej
20 g oleju roślinnego
Składniki na farsz:
500 g twarogu śmietankowego
500 g ziemniaków
5 cebul
2 łyżki masła klarowanego
2 łyżki oleju roślinnego
1 łyżka listków tymianku
pęczek posiekanego szczypioru
2 łyżki posiekanego kopru
sól
pieprz
1 łyżeczka pieprzu ziołowego
Dodatkowo:
1 burrata
oliwa do skropienia
2 garści rukoli
prażone ziarna (słonecznik, dynia, sezam)
Przygotowanie:
Ziemniaki obieram, myję i gotuję w osolonej wodzie do miękkości. Na patelni rozgrzewam masło, olej i smażę cebulę pokrojoną w kostkę na złoty kolor. Wszystkie składniki na ciasto umieszczam w robocie kuchennym i wyrabiam 3-5 minut. Ciasto przykrywam folią i odkładam na 10 minut.
Ugotowane ziemniaki odcedzam i duszę - studzę. Przestudzone ziemniaki jeszcze raz duszę i łączę razem z twarogiem, usmażoną cebulką (1/3 cebulki zostawiam do polania po wierzchu), tymiankiem, szczypiorkiem i koperkiem. Całość doprawiam solą, pieprzem i pieprzem ziołowym - dokładnie mieszam. Blat kuchenny albo stolnicę oprószam mąką, odrywam 1/3 część ciasta i rozwałkowuję na cienki placek. Ringiem albo szklanką o średnicy 8 cm wycinam kółka.
Farsz nakładam łyżeczką (wchodzi około 2 łyżeczki) na okrągłe placki, składam na pół i dokładnie sklejam brzegi. Układam na desce obsypanej mąką. Pierogi przykrywam lnianą albo bawełnianą ściereczką, żeby nie wysychały.
W dużym garnku zagotowuję ponad pół garnka wody z solą. Jak woda się zagotuje to wrzucam po 6-7 pierogów. Po wypłynięciu pierogów gotuję jeszcze 1.5 minuty.
Pierogi wyławiam łyżką cedzakową i układam na półmiskach. Polewam cebulką, posypuję ziarnami i oprószam rukolą. Dodatkowo wykładam pokrojoną na 4 burratę.
Smacznego!!!
0 komentarze