HUMMUS Z DUŻEGO JASIA


Rodzaj dania: wegańskie
Ilość porcji: 4
Czas przygotowania: 20 minut

Składniki na hummus:

500 g ugotowanej fasoli duży Jaś
1 mały ząbek czosnku
sok z jendej cytryny
3 łyżeczki miodu
2 łyżki masła orzechowego
1 płaska łyżeczka utartego kuminy
sól i pieprz
3 łyżki siekanej świeżej kolendry

Cebula smażona:
3 duże cebule
1/2 szklanki oleju roślinnego

Dodatkowo:
ulbione pieczywo
zatar do oprószenia
sumak do oprószenia

Przygotowanie:

W blenderze kielichowym umieszczam fasolę, czosnek przeciśnięty przez praskę, sok z cytryny, miód, masło orzechowe, kumin - miksuję na gładką, aksamitną masę. Na koniec doprawiam całość solą i pieprzem i ponownie miksuję. 
Na patelni rozgrzewam olej i wrzucam posiekaną w kostkę cebulę, smażę do uzyskania złotego koloru. 
Hummus wykładam na płaski talerz i łyżką formuję wgłębienie w środku. 
Do wgłębienia wlewam usmażoną cebulę razem z odrobiną oleju. 
Całość posypuję zatarem, sumakiem i liśćmi świeżej kolendry. 
Serwuję z ulubionym pieczywem. 




Smacznego!!!




Proponowane wpisy

0 komentarze

MÓJ INSTAGRAM