HUMMUS Z DUŻEGO JASIA
Rodzaj dania: wegańskie
Ilość porcji: 4
Czas przygotowania: 20 minut
Składniki na hummus:
500 g ugotowanej fasoli duży Jaś
1 mały ząbek czosnku
sok z jendej cytryny
3 łyżeczki miodu
2 łyżki masła orzechowego
1 płaska łyżeczka utartego kuminy
sól i pieprz
3 łyżki siekanej świeżej kolendry
Cebula smażona:
3 duże cebule
1/2 szklanki oleju roślinnego
Dodatkowo:
ulbione pieczywo
zatar do oprószenia
sumak do oprószenia
Przygotowanie:
W blenderze kielichowym umieszczam fasolę, czosnek przeciśnięty przez praskę, sok z cytryny, miód, masło orzechowe, kumin - miksuję na gładką, aksamitną masę. Na koniec doprawiam całość solą i pieprzem i ponownie miksuję.
Na patelni rozgrzewam olej i wrzucam posiekaną w kostkę cebulę, smażę do uzyskania złotego koloru.
Hummus wykładam na płaski talerz i łyżką formuję wgłębienie w środku.
Do wgłębienia wlewam usmażoną cebulę razem z odrobiną oleju.
Całość posypuję zatarem, sumakiem i liśćmi świeżej kolendry.
Serwuję z ulubionym pieczywem.
0 komentarze