KOTLETY MIELONE Z INDYKA


Rodzaj dania: mięsne

Ilość porcji: 4

Czas przygotowania: 30 minut

Składniki:

400g mielonego mięsa z indyka

2 łyżki oleju roślinnego

1 duża cebula

2 ząbki czosnku

1 pęczek świeżej kolendry

1 jajko

2 cm startego świeżego imbiru

2 szczypty chilli

sól i pieprz

olej do smażenia

Dodatkowo:

Młode ziemniaki ugotowanie

Miks sałat z oliwą

Przygotowanie:

Na patelni rozgrzewam olej, cebulę kroję w koskę i smażę na złoty kolor. Mięso mielone umieszczam w misce, dodaję przeciśnięty przez praskę czosnek oraz starty na tarce na drobnych oczkach obrany imbir. Kolendrę siekam i wrzucam do miski. Wybijam całe jajko, doprawiam solą, pieprzem i chilli. Dokładam olej z cebulą. Wszystko mieszam widelcem - powstanie gęsta ale dość luźna masa. Na patelni rozgrzewam olej, łyżką wykładam masę formując kotlety. Smażę po 3 minuty z każdej strony. 

Serwuję razem z młodymi ziemniakami i miksem sałat. 


Smacznego!!!


Proponowane wpisy

0 komentarze

MÓJ INSTAGRAM