SERNIK NA ZIMNO


Tortownica: 21 cm 

Czas przygotowania: 20 minut + 8 godzin w lodówce

Składniki:

200 g okrągłych biszkoptów

1 kg sera twarogowego

¾ szklanki cukru pudru

100 ml mleka

150 ml śmietanki 36%

2 łyżki żelatyny

2 łyżki cukru wanilinowego

500 g truskawek (mogą być mrożone)

2 galaretki truskawkowe

6 brzoskwiń z puszki

6 świeżych truskawek

Przygotowanie:

Truskawki myjemy i usuwamy szypułki. Smażymy 3 minuty na patelni, miksujemy i mieszamy razem z galaretkami. Odstawiamy do delikatnego wystudzenia. 

Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia. Na dnie układamy biszkopty. Twaróg mieszamy w misce razem z cukrem pudrem, cukrem wanilinowym i śmietanką. Mleko zagotowujemy i odstawiamy na bok. Do mleka wsypujemy żelatynę i energicznie mieszamy. Do mleka z żelatyną wkładamy 2 łyżki masy serowej i energicznie ubijamy. Przekładamy zawartość do twarogu i dokładnie mieszamy. Do twarogu dokładamy brzoskwinie pokrojone w kostkę i mieszamy. Masę przelewamy na biszkopt.

Na wierzch wylewamy mus truskawkowy. Wstawiamy do lodówki najlepiej na noc. Dekorujemy pokrojonymi w ćwiartki truskawkami.


Smacznego!!!


Proponowane wpisy

0 komentarze

MÓJ INSTAGRAM