BUTTER CHICKEN


Rodzaj dania:, niski IG, bez glutenu

Czas przygotowania: 30 minut

ilość porcji: 3


Składniki na marynatę:


400 g piersi z kurczaka

1 łyżka startego imbiru

2 ząbki czosnku

sól, pieprz

1 łyżka garam masala

2 łyżki soku z cytryny

1 łyżka oliwy

¾ szklanki jogurtu naturalnego


Składniki na sos:


2 oleju roślinnego

1 cebula

1 łyżka garam masala

po 1/2 łyżeczki zmielonej kurkumy i kminu rzymskiego

po 1 szczypcie chilli i cynamonu

300 g pomidorów z puszki

2 łyżki masła orzechowego

½  szklanki śmietanki 30-36%

½ szklanki bulionu drobiowego


Do podania:

natka pietruszki lub kolendra


Przygotowanie:


Marynata: filety kroimy w 2 centymetrową kostkę. Doprawiamy solą pieprzem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem iimbirem. Skrapiamy sokiem z cytryny i zalewamy jogurtem razem z oliwą, mieszamy. 

Sos: na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oleju, wkładamy posiekaną cebulę i smażymy przez 2 minuty. Dodajemy przyprawy razem z masłem orzechowym i smażymy kolejne 2 minuty. Dokładamy pomidory i gotujemy pod przykryciem 10 minut. Całość miksujemy w blenderze kielichowym na gładką masę. 

Na patelni rozgrzewamy drugą łyżkę oleju. Obsmażamy kawałki kurczaka. Kurczaka zalewamy sosem pomidorowym i zagotowujemy. Dolewamy śmietankę i gotujemy jeszcze 3 minuty.

Przed podaniem posypujemy natką pietruszki lub kolendrą, podajemy z ryżem lub chlebkami naan. 





Smacznego!!!


Proponowane wpisy

0 komentarze

MÓJ INSTAGRAM