BUTTER CHICKEN
Rodzaj dania:, niski IG, bez glutenu
Czas przygotowania: 30 minut
ilość porcji: 3
Składniki na marynatę:
400 g piersi z kurczaka
1 łyżka startego imbiru
2 ząbki czosnku
sól, pieprz
1 łyżka garam masala
2 łyżki soku z cytryny
1 łyżka oliwy
¾ szklanki jogurtu naturalnego
Składniki na sos:
2 oleju roślinnego
1 cebula
1 łyżka garam masala
po 1/2 łyżeczki zmielonej kurkumy i kminu rzymskiego
po 1 szczypcie chilli i cynamonu
300 g pomidorów z puszki
2 łyżki masła orzechowego
½ szklanki śmietanki 30-36%
½ szklanki bulionu drobiowego
Do podania:
natka pietruszki lub kolendra
Przygotowanie:
Marynata: filety kroimy w 2 centymetrową kostkę. Doprawiamy solą pieprzem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem iimbirem. Skrapiamy sokiem z cytryny i zalewamy jogurtem razem z oliwą, mieszamy.
Sos: na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oleju, wkładamy posiekaną cebulę i smażymy przez 2 minuty. Dodajemy przyprawy razem z masłem orzechowym i smażymy kolejne 2 minuty. Dokładamy pomidory i gotujemy pod przykryciem 10 minut. Całość miksujemy w blenderze kielichowym na gładką masę.
Na patelni rozgrzewamy drugą łyżkę oleju. Obsmażamy kawałki kurczaka. Kurczaka zalewamy sosem pomidorowym i zagotowujemy. Dolewamy śmietankę i gotujemy jeszcze 3 minuty.
Przed podaniem posypujemy natką pietruszki lub kolendrą, podajemy z ryżem lub chlebkami naan.
0 komentarze