CHAŁKA Z JAJECZNICĄ I BURRATĄ
Rodzaj potrawy: wegetariańskie
Czas przygotowania: 20 minut
Liczba porcji: 2
Składniki:
4 kromki chałki
1 łyżka masła
5 jajek (rozmiar L)
3 łyżki posiekanego szczypiorku
1 pomidor malinowy
1 kulka burraty
oliwa do skropienia
sól i pieprz
Przygotowanie:
Kromki chałki umieszczam w opiekaczu i opiekam przez 1-2 minut ( na złoty kolor).
Na patelni rozgrzewam pół łyżki masła. Do miseczki wbijam jajka i wrzucam 2 łyżki szczypioru, doprawiam solą i pieprzem. Jajka roztrzepuje widelcem i wylewam na rozgrzane masło. Smażę na średnim ogniu ciągle mieszając. Jak jajka będą już ścięte dokładam resztę zimnego masło i mieszam razem jajkami. Po dwie kromki chałki układam na talerzu. Na chałki wykładam jajecznicę. Na jajecznice wykładam pomidory pokrojone w grubą kostkę. Burratę kroję w ćwiartki i układam po jednej ćwiartce na każdej chałce. Całość posypuje szczypiorkiem, świeżo zmielonym pieprzem, solą i szczypiorkiem. Na koniec chałki skrapiam oliwą.
Smacznego!!!
0 komentarze