KOSTKA TRUSKAWKOWA
Forma: 35x23 lub tortownica 28 cm
Czas przygotowania: 1 godzina 30 minut +5 godz chłodzenia
Składniki na biszkopt:
Wszystkie składniki powinny mieć temp pokojową.
4 jajka (rozmiar L)
4 łyżki cukru
3 łyżki mąki pszennej tortowej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Składniki na nasączenie:
3/4 szklanki wody
sok z połowy cytryny
Składniki na masę śmietanową:
Schłodzone:
500 g śmietanki 36%
200 g mascarpone
5 łyżek cukru (lub wg uznania)
Składniki na masę truskawkową:
1 kg truskawek
2 łyżki cukru
2 galaretki truskawkowe
Przygotowanie:
Piekarnik nagrzewam do 180 stopni, tryb góra dół. Jajka ubijam razem z cukrem do uzyskania puszystej masy (około 7-10 minut). Mąki i proszek przesiewam przez sitko, dodaję do ubitych jajek i na wolnych obrotach miksera mieszam do uzyskania jednolitej masy. Formę wykładam papierem do pieczenia i wylewam powstałą masę. Wyrównuję szpatułką i piekę do suchego patyczka (10-15 minut).
Wykładam z piekarnika i odstawiam na 10 minut do wystudzenia. Ciasto przekładam na deskę, górą do dołu i ściągam papier. Zostawiam do całkowitego wystudzania.
Papier wykładam do formy i na dno umieszczam biszkopt.
Truskawki myję i odszypułkowuje. Umieszczam w głebokiej patelni i smażę razem z cukrem. Jeśli powstanie zbyt dużą ilość soku, zbieram chochelką do dzbanka, dolewam wody i mam gotowy sok ;).
Miękkie truskawki miksuje na gładką masę. Mieszam razem z dwoma galaretkami.
Mus umieszczam w płaskiem szerokiej misce i wkładam do zlewu wypełnionego wodą i lodem.
Śmietankę, mascarpone i cukier ubijam do uzyskania gęstej masy (około 10-15 minut).
Biszkopt nasączam wodą zmieszaną z sokiem z cytryny. Na biszkopt wykładam masę śmietanową dokładnie wyrównując szpatułką. Lekko tężejącą masę truskawkową wylewam na masę śmietanową i wkładam na min 5 godzin do lodówki (najlepiej na całą noc).
Smacznego!!!
0 komentarze