PIEROGI Z TRUSKAWKAMI
Rodzaj dania: z laktozą, z glutenem
Ilość porcji: 6
Czas przygotowania: 60 minut
Składniki na ciasto:
250 ml ciepłej wody
1 jajko
560 g mąki pszennej
20 g oleju roślinnego
Dodatkowo:
40 średnich truskawek
50 g masła
1 łyżka cukru
Sos jogurtowo truskawkowy:
10 truskawek
1 łyżka cukru
5 łyżek jogurtu greckiego
Przygotowanie:
Wszystkie składniki na ciasto umieszczam w robocie kuchennym i wyrabiam 3-5 minut. Ciasto formuję w kulę, przykrywam folią i odkładam na 10 minut.
Świeże truskawki umieszczam w durszlaku i myję pod bieżącą wodą, usuwam szypułki. Delikatnie osuszam i obtaczam każdą truskawkę w cukrze.
Stolnicę albo blat podsypuję mąką i wyciągam ciasto. Ciasto dzielę na 3 części. Każdą część rozwałkowuje na cienki placek (2-3 mm) i wykrawam szklanką lub ringiem kółka. Każde kółko dodatkowo rozciągam w dłoniach i wkładam do środka 1 truskawkę. Ciasto składam na pół i sklejam boki.
Pierogi wykładam na oprószony mąką blat i przykrywam ściereczką, żeby nie wysychały.
W garnku zagotowuję wodę z odrobiną soli. Zmniejszam ogień i gotuję mniej więcej po 15 pierogów. Po wypłynięciu pierogów gotuję jeszcze przez 3 minuty. Wyławiam łyżką cedzakową i wykładam na talerz.
Na patelni rozpuszczam mało wraz z cukrem. Mieszam do momentu rozpuszczenia cukru.
Sos jogurtowo-truskawkowy:
Truskawki myje, odszypułkowuje, umieszczam w garnku razem z cukrem. Rozgniatam widelcem i smażę przez 10 minut. Miksuję na gładką masę i odstawiam do przestudzenia.
Jogurt przekładam do miseczki i mieszam krótko wraz musem truskawkowym.
Pierogi serwuję na talerzu polane masłem i sosem jogurtowo truskawkowym.
Smacznego!!!
0 komentarze