SAŁATKA Z GUANCIALE
Rodzaj dania: mięsne, z laktozą
Ilość porcji: 2
Czas przygotowania: 20 minut
Składniki:
1 średnia główka chrupiącej sałaty
6 plastrów guanciale lub boczku wędzonego na surowo
1 garść świeżego groszku
1 mały ogórek
1/2 awokado
1 łyżka posiekanego szczypiorku
parmezan do posypania na wierzch
Składniki na sos:
1 łyżka majonezu
2 łyżki startego majonezu
1 łyżeczka musztardy ziarnistej
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka miodu
sól i pieprz
Przygotowanie:
Rozgrzewam patelnie i wrzucam guanciale albo boczek pokrojony w kostkę. Smażę do momentu, aż zrobi się rumiany. Wykładam na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, odsączam z nadmiaru tłuszczu. Wszystkie składniki sosu mieszam do uzyskania jednolitej konsystencji. Sałatę myję, osuszam i łamie na mniejsze kawałki. Dokładnie mieszam z sosem, żeby oblepić liście sałaty. Sałatę wykładam na półmisek. Posypuję świeżym groszkiem, guanciale, awokado i ogórkiem okrojonym na mniejsze kawałki .Wierzch posypuję świeżym szczypiorkiem i startym parmezanem.
Smacznego!!!
0 komentarze