PIZZA Z GRUSZKĄ


Rodzaj potrawy: mięsne

Czas przygotowania: 15 minut + 60 minut wyrastania + 5 minut pieczenia


Składniki:


Składniki na ciasto:

1 i 3/4 szklanki mąki włoskiej typ 00 (może być także pszenna 550)

7g drożdży instant

1 łyżka oliwy

dwie szczypty soli

 dwie szczypty cukru

szklanka ciepłej wody


Składniki na sos do pizzy:

1 łyżka oliwy

1 szalotka

1 ząbek czosnku

1 puszka pomidorów krojonych

1 łyżeczka świeżego tymianku

sól

pieprz

sok z połowy cytryny

szczypta cukru


Dodatkowo:


1 gruszka

4 plastry szynki parmeńskiej

3 plastry czerwonej cebuli

3 plastry mozzarelli

3 plastry sera koziego

garść ulubionych ziół


Przygotowanie:


Wszystkie suche składniki wkładamy do miski i mieszamy, w szklance wodę wraz z  oliwą. Dodajemy wodę wraz z oliwą do suchych składników. Wyrabiamy ciasto - około 15 minut (ręcznie lub mikserem), formujemy w kulę, przykrywamy ściereczką i odstawiamy  w ciepłe miejsce na godzinę lub do podwojenia objętości. W tym czasie przygotowujemy sos do pizzy.


Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy pokrojoną drobno szalotkę i czosnek.

Podsmażamy 3 minuty. Wlewamy pokrojone pomidory z puszki.

Doprawiamy solą, pieprzem, cukrem, tymiankiem i sokiem z cytryny.  Gotujemy 15 minut. 


Ciasto dzielimy na dwie części i z każdej formujemy kulę. Następnie za pomocą rąk lub wałka do ciasta rozciągamy okrągłe placki. Na każdym placku rozsmarowujemy sos pomidorowy i wykładamy ser mozzarella, kozi ser, plastry gruszki, plastry cebuli pieczemy w piekarniku w 300°C przez 5 minut. Pizze wykładamy na talerz i obkładamy szynką parmeńską i ulubionymi ziołami.





Smacznego!!!

Proponowane wpisy

0 komentarze

MÓJ INSTAGRAM