TOSTY Z KARMELIZOWANĄ PAPRYKĄ
Rodzaj potrawy: wegetariańskie, z glutenem, z laktozą
Liczba porcji: 2
Czas przygotowania: 20 minut
Składniki:
2 łyżki oliwy
1 mała cebula
1 czerwona papryka
2 łyżki octu winnego
2 łyżki miodu
1 łyżeczka ostrej pasty paprykowej
sól, pieprz
1 łyżka posiekanej kolendry
1 garść rukoli
1 łyżka startego parmezanu
4 kromki chleba pszennego
1 łyżka masła
8 plastrów mozzarelli
Przygotowanie:
Umyte papryki pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w paski. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę pokrojoną w piórka - smażymy 2 minuty. Dokładamy paprykę, solimy i smażymy przez 7 minut. Doprawiamy octem, miodem, pastą paprykową, solą i pieprzem. Dusimy i smażymy jeszcze 3 minuty. Przekładamy do miseczki.
Na tej samej patelni rozgrzewamy masło, obsmażamy chleb z jednej strony, po przewróceniu obkładamy serem, przykrywamy i smażymy 3 minuty aż ser się rozpuści.
Tosty przekładamy na talerze, na wierzch wykładamy karmelizowaną paprykę i posypujemy parmezanem. Całość posypujemy rukolą i kolendrą.
0 komentarze