TOSTY Z KARMELIZOWANĄ PAPRYKĄ

Rodzaj potrawy: wegetariańskie, z glutenem, z laktozą

Liczba porcji: 2

Czas przygotowania: 20 minut 


Składniki: 

2 łyżki oliwy

1 mała cebula

1 czerwona papryka 

2 łyżki octu winnego

2 łyżki miodu

1 łyżeczka ostrej pasty paprykowej

sól, pieprz

1 łyżka posiekanej kolendry

1 garść rukoli

1 łyżka startego parmezanu

4 kromki chleba pszennego

1 łyżka masła

8 plastrów mozzarelli


Przygotowanie:

Umyte papryki pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w paski. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę pokrojoną w piórka - smażymy 2 minuty. Dokładamy paprykę, solimy i smażymy przez 7 minut. Doprawiamy octem, miodem, pastą paprykową, solą i pieprzem. Dusimy i smażymy jeszcze 3 minuty. Przekładamy do miseczki. 

Na tej samej patelni rozgrzewamy masło, obsmażamy chleb z jednej strony, po przewróceniu obkładamy serem, przykrywamy i smażymy 3 minuty aż ser się rozpuści. 

Tosty przekładamy na talerze, na wierzch wykładamy karmelizowaną paprykę i posypujemy parmezanem. Całość posypujemy rukolą i kolendrą. 






Smacznego!!!

 

Proponowane wpisy

0 komentarze

MÓJ INSTAGRAM