KOTLET DROBIOWY, BRUKSELKA I PUREE ZIEMNIACZNE

Rodzaj dania: mięsne

Ilość porcji: 2

Czas przygotowania: 45 minut


Składniki:

Kotlety:

2 łyżki masła klarowanego

1 pojedyncza pierś z kurczaka

sól i pieprz

1 ząbek czosnku

1 łyżka sosu sojowego

1 łyżeczka jogurtu greckiego

szczypta chilli

1 łyżeczka miodu

1 łyżeczka soku z cytryny

1 łyżeczka ziół prowansalskich

1 jajko

mąka do obtoczenia kotletów

bułka tarta do obtoczenia kotletów


Puree ziemniaczane:

6 ziemiaków

1 szklanka mleka 

1 szklanka wody

1 duża łyżka zimnego masła

sól

Brukselka:

1 łyżka oliwy

1 szalotka

15 brukselek

1 garść suszonej żurawiny

kilka orzechów laskowych

1 łyżka octu jabłkowego

sól i pieprz


Przygotowanie:

Pierś z kurczaka kroje wzdłuż i delikatnie rozbijam. Oprószam solą, pieprzem, chilli i ziołami prowansalskimi. W miseczce przygotowuje marynatę. Jogurt mieszam z sosem sojowym, miodem, cytryną i czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Kotlety dokładnie obtaczam w marynacie i odstawiam do zamarynowania na czas gotowania ziemniaków i przygotowania brukselki. 

Ziemniaki obieram, kroję na mniejsze kawałki. Zalewam wodą i mlekiem i gotuję do miękkości (25-30 minut). Odcedzam, wrzucam zimne masło, solę i dokładnie ugniatam na aksamitną masę. 

Na patelni rozgrzewam oliwę, wrzucam pokrojoną w piórka szalotkę. Smażę przez minutę i dodaję pokrojone na połówki brukselki. Dokładam orzechy i żurawinę, trochę podlewam wodą i duszę przez 6 minut. Dolewam ocet i redukuję, doprawiam solą i pieprzem. 

Na patelni rozgrzewam masło. Kotlety obtaczam w mącę, rozkłóconym jajku i bułce tartej. Smażę na średnim ogniu na złoty kolor z obu stron. 

Na talerz wykładam aksamitne puree, kotleta i brukselkę. Oprószam świeżymi ziołami. 



Smacznego!!!

Proponowane wpisy

0 komentarze

MÓJ INSTAGRAM