TAGLIATELLE Z TUŃCZYKIEM I SŁONECZNIKIEM
Składniki:
2 łyżki oliwy
1 cebula szalotka
2 ząbki czosnku
1/3 szklanki łuskanego słonecznika
3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
2 małe puszki tuńczyka
ulubione zioła
oliwa do skropienia
1/2 kulki mozzarelli
200 g ulubionego makaronu
sól i pieprz
Przygotowanie:
Makaron gotuję według wskazówek na opakowaniu.
Na patelni rozgrzewam oliwę, wrzucam pokroją drobno szalotkę, czosnek i słonecznik. Smażę 3 minuty i dokładam koncentrat pomidorowy. Smażę przez 2 minuty i podlewam dwoma chochelkami wody z gotowania makaronu. Mozzarellę kroję w kostkę i umieszczam na patelni razem z tuńczykiem. Gotuję jeszcze 2 minuty. Doprawiam solą i pieprzem. Makaron odcedzam i łączę razem z całą zawartością patelni. Wykładam na talerze, skrapiam oliwą i posypuje świeżymi ziołami.
0 komentarze