HUMMUS BURACZANY



Rodzaj dania: wegańskie
Ilość porcji: 4
Czas przygotowania: 20 minut

Składniki na hummus:

200 g ugotowanej fasoli Jaś (lub z puszki)
2 upieczone duże buraki
1 łyżka masła orzechowego
1 ząbek czosnku
sok z 1 cytryny
2 łyżki oliwy
1 łyżka miodu
4 łyżki zimnej wody
2 szczypty mielonego kuminu
sól i pieprz

Dodatkowo: 

1 dojrzałe awokado
ulubione zioła - bazylia, kolendra, szczypior
1 płaska łyżeczka zataru
oliwa do skropienia

Przygotowanie:

Wszystkie składniki na hummus umieszczam w blenderze kielichowym, miksuję na jednolitą, gładką masę. Hummus rozsmarowuje na talerzach. 
Awokado wydrążam i kroję w plastry, skrapiam sokiem z cytryny. Wykładam na hummus, obsypuje ulubionymi ziołami i zatarem. Całość skrapiam oliwą, serwuję z ulubionym pieczywem. 




Smacznego!!!

Proponowane wpisy

0 komentarze

MÓJ INSTAGRAM