PIERNIK Z BAKALIAMI


Czas przygotowania: 60 minut 

Liczba porcji: 10


Składniki na piernik:


2 szklanki mąki pszennej

120 g masła

1 szklanka mleka

½ szklanki cukru

½ szklanki miodu

2 jajka

3 łyżki powideł śliwkowych

1 garść orzechów włoskich

1 garść rodzynek

1 garść suszonych śliwek

2 łyżeczki przyprawy do piernika

2 łyżki kakao


Składniki na przełożenie:


3 łyżki powideł śliwkowych

3 łyżki dżemu figowego


Składniki na polewę:


100 g gorzkiej czekolady

⅓ szklanki śmietanki 36%


Przygotowanie:


W rondelku umieszczamy masło, miód, cukier, powidła, kakao i przyprawę do piernika. Podgrzewamy na małym ogniu do rozpuszczenia składników - co chwilę mieszając. Do masy dolewamy mleko i mieszamy. 

Śliwki i orzechy siekamy na mniejsze kawałki i mieszamy razem z rodzynkami, mąką oraz sodą. Do suchych składników wlewamy przestudzone mokre składniki. Dokładnie mieszamy i na koniec dodajemy jajka. Mieszamy mikserem na wolnych obrotach i przelewamy do keksówki wyłożonej papierem. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 170°C. Pieczemy 40-45 minut, do suchego patyczka. 


Wystudzony piernik przekrawamy na 3 części i przekładamy powidłami i dżemem. 


W rondelku podgrzewamy połamaną na kawałki czekoladę i śmietankę. Lekko studzimy i polewamy piernik. Chłodzimy 30 minut w lodówce i serwujemy. 



Smacznego!!!

Proponowane wpisy

0 komentarze

MÓJ INSTAGRAM