PIERNIK Z BAKALIAMI
Liczba porcji: 10
Składniki na piernik:
2 szklanki mąki pszennej
120 g masła
1 szklanka mleka
½ szklanki cukru
½ szklanki miodu
2 jajka
3 łyżki powideł śliwkowych
1 garść orzechów włoskich
1 garść rodzynek
1 garść suszonych śliwek
2 łyżeczki przyprawy do piernika
2 łyżki kakao
Składniki na przełożenie:
3 łyżki powideł śliwkowych
3 łyżki dżemu figowego
Składniki na polewę:
100 g gorzkiej czekolady
⅓ szklanki śmietanki 36%
Przygotowanie:
W rondelku umieszczamy masło, miód, cukier, powidła, kakao i przyprawę do piernika. Podgrzewamy na małym ogniu do rozpuszczenia składników - co chwilę mieszając. Do masy dolewamy mleko i mieszamy.
Śliwki i orzechy siekamy na mniejsze kawałki i mieszamy razem z rodzynkami, mąką oraz sodą. Do suchych składników wlewamy przestudzone mokre składniki. Dokładnie mieszamy i na koniec dodajemy jajka. Mieszamy mikserem na wolnych obrotach i przelewamy do keksówki wyłożonej papierem. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 170°C. Pieczemy 40-45 minut, do suchego patyczka.
Wystudzony piernik przekrawamy na 3 części i przekładamy powidłami i dżemem.
W rondelku podgrzewamy połamaną na kawałki czekoladę i śmietankę. Lekko studzimy i polewamy piernik. Chłodzimy 30 minut w lodówce i serwujemy.
0 komentarze