PIERNIKI

Czas przygotowania: 60 minut 

Liczba porcji: 40-50 sztuk


Składniki:


500 g  mąki

¾ szklanki miodu

¾ szklanki cukru

200 g masła

2 jajka

2 łyżeczki sody oczyszczonej

4 łyżeczki przyprawy do piernika

2 łyżki kakao


Przygotowanie:


Do rondelka wkładamy miód, cukier, masło, kakao i przyprawę. Podgrzewamy do roztopienia i studzimy. Przestudzoną masę mieszamy z sodą.

Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy jajka i wlewamy masło z dodatkami. Ciasto wyrabiamy mikserem. Dzielimy na mniejsze kawałki i rozwałkowujemy na cienki placek. Wycinamy swoje ulubione formy. Pierniczki wykładamy na blachę wyłożoną papierem. Pieczemy w 180°C przez 6-8 minut. 

Wystudzone pierniki możemy polukrować lub posypać cukrem pudrem. Przechowujemy w szczelnie zamkniętym pojemniku. 




Smacznego!!!








Proponowane wpisy

0 komentarze

MÓJ INSTAGRAM