PIERNIKI
Czas przygotowania: 60 minut
Liczba porcji: 40-50 sztuk
Składniki:
500 g mąki
¾ szklanki miodu
¾ szklanki cukru
200 g masła
2 jajka
2 łyżeczki sody oczyszczonej
4 łyżeczki przyprawy do piernika
2 łyżki kakao
Przygotowanie:
Do rondelka wkładamy miód, cukier, masło, kakao i przyprawę. Podgrzewamy do roztopienia i studzimy. Przestudzoną masę mieszamy z sodą.
Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy jajka i wlewamy masło z dodatkami. Ciasto wyrabiamy mikserem. Dzielimy na mniejsze kawałki i rozwałkowujemy na cienki placek. Wycinamy swoje ulubione formy. Pierniczki wykładamy na blachę wyłożoną papierem. Pieczemy w 180°C przez 6-8 minut.
Wystudzone pierniki możemy polukrować lub posypać cukrem pudrem. Przechowujemy w szczelnie zamkniętym pojemniku.
Smacznego!!!
0 komentarze