PIERNIKOWE BROWNIE

 

Czas przygotowania: 40 minut 

Liczba porcji: 10


Składniki na spód:


4 jaja

2 łyżki mąki pszennej

2 łyżki kakao

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 płaska łyżeczka cynamonu

1 płaska łyżeczka kardamonu

1 płaska łyżeczka imbiru

1 łyżeczka przyprawy do piernika

¼ szklanki oleju

2 łyżki jogurtu greckiego


Składniki na masę:


3 łyżki serka mascarpone

1 łyżka cukru pudru

2 łyżki masy kajmakowej czekoladowej


Przygotowanie:


Jajka ubijamy na jasny puch (ok. 5 minut). Dodajemy przesiane przez sitko mąkę, kakao, i proszek do pieczenia. Masę mieszamy na wolnych obrotach. Dodajemy cynamon, kardamon, imbir i przyprawę do piernika. Na koniec dolewamy olej i jogurt grecki. 

Mieszamy do uzyskania jednolitej masy.

Masę przelewamy do okrągłej formy o średnicy ok.22 cm wyłożonej papierem. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180°C i pieczemy (góra, dól) przez 20 minut. Ciasto studzimy.


Mascarpone mieszamy z cukrem pudrem. Kajmak roztapiamy w rondelku. Wierzch brownie smarujemy mascarpone, na koniec dekorujemy płynnym kajmakiem.


Smacznego!!!





Proponowane wpisy

0 komentarze

MÓJ INSTAGRAM