PIERNIKOWE BROWNIE
Liczba porcji: 10
Składniki na spód:
4 jaja
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 płaska łyżeczka cynamonu
1 płaska łyżeczka kardamonu
1 płaska łyżeczka imbiru
1 łyżeczka przyprawy do piernika
¼ szklanki oleju
2 łyżki jogurtu greckiego
Składniki na masę:
3 łyżki serka mascarpone
1 łyżka cukru pudru
2 łyżki masy kajmakowej czekoladowej
Przygotowanie:
Jajka ubijamy na jasny puch (ok. 5 minut). Dodajemy przesiane przez sitko mąkę, kakao, i proszek do pieczenia. Masę mieszamy na wolnych obrotach. Dodajemy cynamon, kardamon, imbir i przyprawę do piernika. Na koniec dolewamy olej i jogurt grecki.
Mieszamy do uzyskania jednolitej masy.
Masę przelewamy do okrągłej formy o średnicy ok.22 cm wyłożonej papierem. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180°C i pieczemy (góra, dól) przez 20 minut. Ciasto studzimy.
Mascarpone mieszamy z cukrem pudrem. Kajmak roztapiamy w rondelku. Wierzch brownie smarujemy mascarpone, na koniec dekorujemy płynnym kajmakiem.
Smacznego!!!
0 komentarze