PIZZA Z KISZONYM OGÓRKIEM
Rodzaj potrawy: mięsne
Czas przygotowania: 15 minut + 60 minut wyrastania + 5 minut pieczenia
Składniki na ciasto:
1 i 3/4 szklanki mąki włoskiej typ 00 (może być także pszenna typ 550)
7g drożdży instant
2 szczypty soli
2 szczypty cukru
1 szklanka ciepłej wody
1 łyżka oliwy
Składniki na sos do pizzy:
1 łyżka oliwy
1 szalotka
1 ząbek czosnku
1 puszka pomidorów krojonych
1 łyżeczka świeżego tymianku
sok z cytryny
cukier
sól, pieprz
Dodatkowo:
1 kulka mozzarelli
½ pętka kiełbasy
3 ogórki kiszone
½ cebuli
kilka listków szałwii
2 jajka ugotowane na miękko
Przygotowanie:
Wszystkie suche składniki na ciasto wkładamy do miski i mieszamy. Dodajemy wodę wymieszaną z oliwą i wyrabiamy gładkie, elastyczne ciasto. Formujemy kulę, miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę lub do podwojenia objętości.
W tym czasie przygotowujemy sos. Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy drobno pokrojoną szalotkę i czosnek. Podsmażamy 3 minuty, wlewamy pokrojone pomidory z puszki. Dodajemy tymianek i doprawiamy do smaku cukrem, sokiem z cytryny, solą oraz pieprzem. Gotujemy 15 minut.
Ciasto dzielimy na dwie części i z każdej formujemy kulę. Następnie za pomocą rąk lub wałka do ciasta rozciągamy okrągłe placki. Na każdym placku rozsmarowujemy sos pomidorowy i wykładamy ser mozzarella, plastry kiełbasy, cebuli oraz ogórka kiszonego. Wierzch posypujemy świeżymi listkami szałwii. Pieczemy 5 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 300°C. Pizze przekładamy na talerze, wykładamy połówki jajek. Wierzch oprószamy solą i pieprzem.
Smacznego!!!
0 komentarze