PIZZA Z KISZONYM OGÓRKIEM

Rodzaj potrawy: mięsne

Czas przygotowania: 15 minut + 60 minut wyrastania + 5 minut pieczenia


Składniki na ciasto:

1 i 3/4 szklanki mąki włoskiej typ 00 (może być także pszenna typ 550)

7g drożdży instant

2 szczypty soli

2 szczypty cukru

1 szklanka ciepłej wody

1 łyżka oliwy

Składniki na sos do pizzy:

1 łyżka oliwy

1 szalotka

1 ząbek czosnku

1 puszka pomidorów krojonych

1 łyżeczka świeżego tymianku

sok z cytryny

cukier

sól, pieprz

Dodatkowo:

1 kulka mozzarelli

½ pętka kiełbasy

3 ogórki kiszone 

½ cebuli

kilka listków szałwii

2 jajka ugotowane na miękko


Przygotowanie:

Wszystkie suche składniki na ciasto wkładamy do miski i mieszamy. Dodajemy wodę wymieszaną z oliwą i wyrabiamy gładkie, elastyczne ciasto. Formujemy kulę, miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę lub do podwojenia objętości.

W tym czasie przygotowujemy sos. Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy drobno  pokrojoną szalotkę i czosnek. Podsmażamy 3 minuty, wlewamy pokrojone pomidory z puszki. Dodajemy tymianek i doprawiamy do smaku cukrem, sokiem z cytryny, solą oraz pieprzem. Gotujemy 15 minut.

Ciasto dzielimy na dwie części i z każdej formujemy kulę. Następnie za pomocą rąk lub wałka do ciasta rozciągamy okrągłe placki. Na każdym placku rozsmarowujemy sos pomidorowy i wykładamy ser mozzarella, plastry kiełbasy, cebuli oraz ogórka kiszonego. Wierzch posypujemy świeżymi listkami szałwii. Pieczemy 5 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 300°C. Pizze przekładamy na talerze, wykładamy połówki jajek. Wierzch oprószamy solą i pieprzem.


Smacznego!!!

Proponowane wpisy

0 komentarze

MÓJ INSTAGRAM