PODPŁOMYK Z KISZONYM BURAKIEM

 

Rodzaj potrawy: wegetariańska

Czas przygotowania: 30 minut

Liczba porcji: 4


Składniki na podpłomyk:

1 szklanka mąki pszennej

ok. ½ szklanki wody

sól

ulubione przyprawy

2 łyżki oliwy

Dodatkowo:

2 łyżki majonezu

4 kiszone buraki

1 szalotka

¼ szklanki ziaren granatu

6 plastrów sera halloumi

sól, pieprz

listki świeżego majeranku

oliwa do skropienia

Przygotowanie:

Do miski wsypujemy mąkę, sól i ulubione przyprawy.

Dolewamy olej i powoli wlewamy wodę, jednocześnie zagniatając ciasto.

Ciasto powinno być elastyczne. Formujemy kulkę a następnie dzielimy na mniejsze części.

Podsypujemy mąką i wałkujemy na cienkie placuszki.

Pieczemy z obu stron na mocno rozgrzanej patelni. Na tej samej patelni obsmażamy plastry halloumi z obu stron na złoty kolor.

Podpłomyki smarujemy majonezem, wykładamy plastry kiszonego buraka, cienkie plastry szalotki,

plastry halloumi, posypujemy granatem i skrapiamy oliwą.

Przed podaniem oprószamy solą, pieprzem i listkami majeranku.






Smacznego!!!


Proponowane wpisy

0 komentarze

MÓJ INSTAGRAM