TORT PIERNIKOWY

 

Czas przygotowania: 60 minut 

Liczba porcji: 12

Składniki na ciasto:

4 jajka 4 łyżki cukru 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki kakao 2 łyżeczki przyprawy do piernika 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Nasączenie:

2 łyżki likieru baileys 3 łyżki mleka 

Składniki na przełożenie:

200 g mascarpone ½ szklanki śmietanki 36% 3 łyżki kajmaku 

Dodatkowo:

6 łyżek dżemu porzeczkowego

Przygotowanie:

Jajka ubijamy razem z cukrem na puszystą masę. Dodajemy przesianą przez sito mąkę, kakao, przyprawę do piernika oraz proszek do pieczenia. Delikatnie mieszamy szpatułką i przelewamy do tortownicy o średnicy 18 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C (góra, dół) przez 10-15 minut (do suchego patyczka).

Biszkopt studzimy i kroimy na dwa równe blaty. Nasączamy mlekiem wymieszanym z likierem. 

Mascarpone, śmietankę i kajmak ubijamy na sztywną masę. Blaty biszkoptu smarujemy dżemem i masą śmietanową. Wyrównujemy masą boki i dekorujemy według własnego uznania. Schładzamy przez 30 minut w lodówce i serwujemy. 


Smacznego!!!


Proponowane wpisy

0 komentarze

MÓJ INSTAGRAM