TORT PIERNIKOWY
Czas przygotowania: 60 minut
Liczba porcji: 12
Składniki na ciasto:
4 jajka 4 łyżki cukru 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki kakao 2 łyżeczki przyprawy do piernika 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Nasączenie:
2 łyżki likieru baileys 3 łyżki mleka
Składniki na przełożenie:
200 g mascarpone ½ szklanki śmietanki 36% 3 łyżki kajmaku
Dodatkowo:
6 łyżek dżemu porzeczkowego
Przygotowanie:
Jajka ubijamy razem z cukrem na puszystą masę. Dodajemy przesianą przez sito mąkę, kakao, przyprawę do piernika oraz proszek do pieczenia. Delikatnie mieszamy szpatułką i przelewamy do tortownicy o średnicy 18 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C (góra, dół) przez 10-15 minut (do suchego patyczka).
Biszkopt studzimy i kroimy na dwa równe blaty. Nasączamy mlekiem wymieszanym z likierem.
Mascarpone, śmietankę i kajmak ubijamy na sztywną masę. Blaty biszkoptu smarujemy dżemem i masą śmietanową. Wyrównujemy masą boki i dekorujemy według własnego uznania. Schładzamy przez 30 minut w lodówce i serwujemy.
0 komentarze