ŁAZANKI

 

Rodzaj potrawy: wegetariańska, 

Czas przygotowania: 30 minut

Liczba porcji: 5


Składniki:


500 g makaronu na łazanki

2 łyżki masła

2 łyżki oleju

2 cebule szalotki

100 g boczku wędzonego pokrojonego w kostkę (opcjonalnie)

4 liście laurowe

300 g ugotowanej kapusty kiszonej

2 łyżki sosu sojowego

2 łyżki miodu

1 łyżeczka pieprzu ziołowego

1 łyżeczka majeranku

sól, pieprz


Przygotowanie:


Makaron gotujemy według wskazówek na opakowaniu. W dużej patelni rozgrzewamy masło razem z olejem. Wkładamy pokrojoną w kostkę szalotkę i boczek (jeśli używamy), liść laurowy, smażymy 3 minuty. Dodajemy ugotowaną i lekko odciśniętą kapustę. Smażymy przez 10 minut na mocnym ogniu. Pod koniec smażenia wlewamy miód i sos sojowy. Doprawiamy pieprzem ziołowym, majerankiem, solą oraz pieprzem. Makaron łączymy z kapustą, podajemy gorące. 



Smacznego!!!

Proponowane wpisy

0 komentarze

MÓJ INSTAGRAM