ŁAZANKI
Czas przygotowania: 30 minut
Liczba porcji: 5
Składniki:
500 g makaronu na łazanki
2 łyżki masła
2 łyżki oleju
2 cebule szalotki
100 g boczku wędzonego pokrojonego w kostkę (opcjonalnie)
4 liście laurowe
300 g ugotowanej kapusty kiszonej
2 łyżki sosu sojowego
2 łyżki miodu
1 łyżeczka pieprzu ziołowego
1 łyżeczka majeranku
sól, pieprz
Przygotowanie:
Makaron gotujemy według wskazówek na opakowaniu. W dużej patelni rozgrzewamy masło razem z olejem. Wkładamy pokrojoną w kostkę szalotkę i boczek (jeśli używamy), liść laurowy, smażymy 3 minuty. Dodajemy ugotowaną i lekko odciśniętą kapustę. Smażymy przez 10 minut na mocnym ogniu. Pod koniec smażenia wlewamy miód i sos sojowy. Doprawiamy pieprzem ziołowym, majerankiem, solą oraz pieprzem. Makaron łączymy z kapustą, podajemy gorące.
0 komentarze