KREM Z KISZONYCH POMIDORÓW
Rodzaj potrawy: wegańska, bez nabiału
Czas przygotowania: 40 minut
Liczba porcji: 8
Składniki:
2 łyżki oleju
1 cebula
2 ząbki czosnku
2 marchewki
1 pietruszka
¼ selera
biała część pory
1 słoik kiszonych pomidorów
ok. 1,5 l bulionu warzywnego
2 łyżki miodu
sól, pieprz
Dodatkowo:
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
200 g ryżu ugotowanego na sypko
Przygotowanie:
W garnku rozgrzewamy oliwę. Wkładamy pokrojone na mniejsze kawałki cebulę, czosnek, marchewki, pietruszki, seler i por. Smażymy mieszając przez 7 minut. Dokładamy kiszone pomidory, zalewamy bulionem i gotujemy 20 minut.
Zawartość garnka miksujemy na aksamitny krem. Doprawiamy, solą, pieprzem i miodem. Krem z kiszonych pomidorów serwujemy z ryżem i posypujemy natką pietruszki.
Smacznego!!!
0 komentarze