KURCZAK W SOSIE SŁODKO-KWAŚNYM Z ANANASEM
Rodzaj dania: mięsne
Ilość porcji: 2
Składniki:
2 łyżki oleju roślinnego
1 szalotka
1 pojedyncza pierś z kurczaka
1 łyżka mąka ziemniaczana
1 marchewka pokrojona w słupki
1/2 papryki pokrojonej w kostkę
5 plastrów ananasa pokrojonego na mniejsze kawałki
1 łyżka startego imbiru
1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
1/4 szklanki octu ryżowego
4 łyżki cukru trzcinowego
2 łyżki ketchupu
1 łyżeczka sosu sambal oelek
200 g ryżu ugotowanego na sypko
Składniki na surówkę:
1/2 główki małej białej kapusty (poszatkowanej)
1 duża marchewka starta na tarce (grube oczka)
4 łyżki octu ryżowego/jabłkowego
4 łyżki cukru
1 łyżeczka startego imbiru
1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
1 płaska łyżeczka soli
4 łyżki oleju roślinnego
1 łyżeczka oleju sezamowego
sól i pieprz
Szczypior, kolendra, sezam - do posypania na wierzch
Przygotowanie:
Kurczaka kroję w kostkę, oprószam solą i pieprzem; obtaczam w mące ziemniaczanej.
Na patelni albo w woku rozgrzewam olej i obsmażam kurczaka przez 4 minuty co chwilę obracając. Dodaję pokrojoną w piórka cebulę, marchewkę pokrojoną w słupki, paprykę pokrojoną kostkę - smażę przez 3 minuty. W miseczce mieszam cukier z octem, keczup i sambal. Na patelnie dodaję czosnek i imbir, smażę minutę i zalewam octem z cukrem. Gotuję jeszcze przez 5 minut.
Ryż gotuję według wskazówek na opakowaniu.
Surówka chińska:
Ocet, cukier, sól, olej roślinny, olej sezamowy zagotowuję i na koniec dodaję czosnek i imbir. Gorącą zalewą mieszam razem z poszatkowaną kapustą z marchewką. Mieszam dokładnie i przekładam do słoika. Kapusta może stać w lodówce do kilku dni.
Ryż wykładam na talerze, przykrywam kurczakiem z ananasem i warzywami. Serwuję razem z surówką, posypuję sezamem, kolendrą i szczypiorem.
Smacznego!!!
0 komentarze