PIEROGI Z MIĘSEM Z ROSOŁU
Składniki:
Ciasto:
300g mąki
szczypta soli
120 ml gorącej wody
1 jajko
20 g masła
Farsz:
Ugotowane mięso z rosołu: 2 udka, korpus
Ugotowane warzywa z rosołu: 1 pietruszka, 2 marchewki, 1/4 selera
2 cebule
1 papryczka chilli
4 łyżki oleju roślinnego
sól
pieprz
pieprz ziołowy
3 łyżki posiekanego koperku
3 łyżki posiekanego szczypiorku
Dodatkowo:
1/2 szklanki oleju roślinnego
3 cebule
Przygotowanie:
Ciasto:
Mąkę przesiewam do miski wraz z solą. Wodę podgrzewam wraz z masłem. Wlewam wodę z rozpuszczonym masłem do mąki cały czas mieszając. Na koniec dodaję rozkłócone masło. Wyrabiam ciasto około 6 minut, a następnie wkładam ciasto do woreczka i odkładam na 30 minut.
Farsz:
Mięso obieram z kości i miele na drobnych oczkach w maszynce do mielenia mięsa razem z ugotowanymi warzywami. W tym czasie na rozgrzany olej wrzucam pokrojoną w kostkę cebulę i chilli, smażę przez 10 minut na wolnym ogniu co chwilę mieszając. Przemielone mięso mieszam razem z usmażoną cebulą, koperkiem i szczypiorkiem. Doprawiam solą, pieprzem i pieprzem ziołowym.
Ciasto dzielimy na cztery kawałki i rozwałkowujemy cienkie placki. Wycinamy kółka szklanką, które nadziewamy jedną łyżeczką farszu. Składamy na pól i sklejamy dokładnie brzegi.
Dodatkowo na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy 3 cebule pokrojone w kostkę lub w piórka. Smażymy na złoto.
Zagotowujemy 3/4 garnka osolonej wody i gotujemy po 10 pierogów, aż wypłyną na wierzch i pogotują się jeszcze minutę. Łyżką cedzakową wyciągamy do miski.
Gorące pierogi polewamy zeszkloną cebulką.
Serwujemy ze świeżą sałatką.
Smacznego!!!
0 komentarze