PIZZA Z ZIEMNIAKAMI I NDUJĄ

Rodzaj dania: z glutenem, z laktozą, mięsne, wysoki IG

Czas przygotowania: 1 godz 30 minut
Ilość porcji: 2 pizze

Składniki na ciasto:
1 i 3/4 szklanki mąki włoskiej typ 00 (może być także pszenna 550)
7g drożdży instant
1 łyżka oliwy
dwie szczypty soli
 dwie szczypty cukru
szklanka ciepłej wody
Dodatki:
1 kulka mozzarelli
3 łyżki nduji
4 plastry czerwonej cebuli
2 ugotowane ziemniaki
sól i pieprz
oliwa do skropienia
kilka liści bazylii
parmezan do oprószenia

Przygotowanie:

Wszystkie suche składniki wkładam do miski i mieszam. W szklance wodę wraz z  oliwą. Dodaję wodę wraz z oliwą do suchych składników. Wyrabiam ciasto - około 15 minut (ręcznie lub mikserem z hakiem), formuję w kulę, przykrywam ściereczką i odstawiam  w ciepłe miejsce na godzinę lub do podwojenia objętości. W tym czasie przygotowuję sos do pizzy. Ciasto dzielę na dwie części i z każdej formuję kulę. Następnie za pomocą rąk lub wałka do ciasta rozciągam okrągłe placki. Na każdym placku rozsmarowuję sos pomidorowy i rozrywam ser mozzarella. Układam porozrywaną nduję, plastry cebuli, ziemniaków, oprószam solą i pieprzem oraz skrapiam oliwą. 
Wkładam do nagrzanego piekarnika do 300 stopni i piekę pizzę przez 6 minut.  Kroję na osiem części i skrapiam oliwą, posypuję bazylią i startym parmezanem. To samo wykonuję z drugą pizzą.




Smacznego!!!

Proponowane wpisy

0 komentarze

MÓJ INSTAGRAM