HUMMUS Z WARZYWAMI Z ROSOŁU
Rodzaj dania: wegetariańskie
Ilość porcji: 6
Czas przygotowania: 20 minut
Składniki
400 g cieciorki z puszki
1 duża cebula
2 łyżki miodu
2 łyżki oleju
warzywa z rosołu: 1 pietruszka, 2 marchewki, kawałek selera i por
1 łyżeczka mielonego kuminu
1 łyżeczka mielonej kolendry
1 płaska łyżeczka pieprzu
1 płaska łyżeczka soli
1/4 szklanki lodowatej wody
sok z 2 cytryn
garść rukoli
garść pomidorków koktajlowych
3 łyżki oliwy
Dodatkowo:
ulubione pieczywo
Przygotowanie:
Na patelni rozgrzewam olej i wrzucam pokrojoną w plasterki cebulę. Smażę przez 7 minut minut co chwilę mieszając, na koniec zalewam całość miodem i redukuję.
Odsączoną cieciorkę umieszczam w blenderze kielichowym razem z cebulą, warzywami z rosołu, kuminem, kolendrą, pieprzem, solą, wodą, sokiem z cytryny. Miksuję na gładką, aksamitną masę.
Wykładam na talerze, posypuję rukolą, połówkami pomidorków koktajlowych, skrapiam oliwą i podaję razem z ulubionym pieczywem.
Smacznego!!!
0 komentarze