KURCZAK Z WARZYWAMI

 



Rodzaj dania: mięsne
Ilość porcji: 6
Czas przygotowania: 1 godzina 15 minut

Składniki:

Kawałki kurczaka (2 udka, 2 skrzydła)
sól i pieprz
1 płaska łyżeczki słodkiej papryki w proszku
2 szalotki
2 marchewki
1 pietruszka
1/3 selera
1 mały por
1 jabłko

Zalewa:
2 łyżki miodu
3 łyżki octu jabłkowego
2 łyżki wody
2 cm imbiru
3 ząbki czosnku
1/4 łyżeczki chilli w proszku

Sałatka z fenkułu:

1 fenkuł
1 pomarańcza
1 płaska łyżeczka musztardy ziarnistej
1 łyżka oliwy
sól i pieprz

Przygotowanie:

Udka dzielę na pół. Kawałki kurczaka oprószam solą, pieprzem i słodką papryką. Wykładam na blaszkę wyłożoną papierem  do pieczenia (skórą do góry) i wstawiam do piekarnika na 180 stopni termoobieg na jedną godzinę. Szalotki kroję w półplasterki, marchewkę, pietruszkę, seler i por kroję w zapałki. Jabłko kroję w grubą kostkę. Po 30 minutach pieczenia zasypuję kurczaka wymieszanymi i pokrojonymi warzywami. Imbir i czosnek kroję w drobną kostkę. Miód, ocet i wodę rozpuszczam w garnku. Na koniec dodaję czosnek, imbir i papryczkę w proszku, mieszam i zalewam kurczaka z warzywami. Kurczaka podaje z puree ziemniaczanym albo z ryżem ugotowanym na sypko i sałatką z fenkułu. 

Sałatka z fenkułu:

Fenkuł kroję na cienkie plasterki, najlepiej na mandolinie. Pomarańcza obieram i wykrawam z niego cząstki miąższu. Doprawiam solą, pieprzem, musztardą ziarnistą, oliwą i sokiem wyciśniętym z pomarańczy (najlepiej z tego co pozostało). Mieszam do połączenia smaków i serwuję razem z kurczakiem. 







Proponowane wpisy

0 komentarze

MÓJ INSTAGRAM