ZUPA CYTRYNOWA
Rodzaj potrawy: wegetariańska, bez glutenu
Czas przygotowania: 20 minut
Liczba porcji: 4
Składniki:
2 cytryny
200 g ryżu
1,5 litra bulionu warzywnego
3 żółtka
sól, pieprz
listki świeżego tymianku
Przygotowanie:
Ryż gotujemy według wskazówek na opakowaniu. Cytryny sparzamy i osuszamy. Skórkę ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Z jednej cytryny wyciskamy sok a drugą kroimy w plasterki. Otartą skórkę, sok z cytryny i cytrynę w plastrach wkładamy do bulionu. Zagotowujemy.
Żółtka mieszamy z małą ilością gorącej zupy, mieszając wlewamy do garnka z zupą. Doprawiamy solą i pieprzem. Zupę cytrynową podajemy z ryżem i posypujemy listkami tymianku.
Smacznego!!!
0 komentarze