CROISSANT Z ŁOSOSIEM I WARZYWAMI
Rodzaj dania: z laktozą
Ilość porcji: 2
Czas przygotowania: 20 minut
Składniki:
2 croissanty
kawałek wędzonego albo pieczonego łososia
1/2 awokado
2 jajka ugotowane na miękko (5 minut)
szczypiorek
4 plastry sera żółtego (użyłam młodej goudy)
1 łyżka majonezu
Pasta z pieczarek:
2 łyżki oleju roślinnego
1 szalotka pokrojona w drobną kostkę
8 pieczarek startych na tarce
3 szczypty gałki muszkatołowej
sól i pieprz
Sałatka:
2 garście miksu sałat
6 ćwiartek małego pomidora
oliwa do skropienia
ocet balsamiczny do skropienia
Przygotowanie:
Na patelni rozgrzewam olej i wrzucam szalotkę, smażę przez 3 minuty i dokładam pieczarki, smażę przez 7 minut. Doprawiam solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
Croissany kroję na pół i smaruję dół pastą z pieczarek. Obkładam żółtym serem. Wkładam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 5 minut, tak żeby rozpuścił się ser.
Na podpieczonym croissancie układam łososia, plastry awokado, połówki jaja, obsypuje szczypiorkiem. Górne połówki croissanta smaruje majonezem i łączę z resztą rogala.
Składniki sałatki mieszam i skrapiam oliwą i octem. Wkładam na talerza obok croissantów.
0 komentarze