DOMOWY MAKARON W SOSIE POMIDOROWYM Z SZYNKĄ
Rodzaj dania: mięsne, z glutenem, z laktozą
Ilość porcji: 2
Czas przygotowania: 1 godzina
Składniki:
na makaron:
100 g mąki 00 albo pszennej 550
1 jajko
szczypta soli
na sos:
1 łyżka oleju roślinnego
kawałki upieczonej szynki / łopatki wieprzowej
1 cebula czerwona
2 ząbki czosnku
300 ml passaty pomidorowej
1/2 szklanki octu jabłkowego
2 łyżki miodu
3 łyżki ketchupu
3 łyżki musztardy
2 łyżeczki srirachy
Dodatkowo:
1 kulka buratty
2 łyżki oliwy
2 łyżki pokruszonych ulubionych orzeszków
1 łyżka posiekanego szczypiorku
kilka listków tymianku
Przygotowanie:
W dużym garnku rozgrzewam olej, wrzucam pokrojoną w piórka cebulę, dokładam rozszarpane kawałki mięsa. Czosnek przeciskam przez praskę, zalewam resztą składników i gotuję na wolnym ogniu przez 55 minut.
Na stolnicę lub blat przesiewam mąkę i formuję kopczyk. Dodaję sól, w środek wbijam jajko i zagarniając mąkę do środka. Zagniatam gładkie i sprężyste ciasto (około 10 minut), formuję kulkę. Zawijam w folię i odstawiam na ok. 1/2 godziny.
Ciasto dzielę, rozwałkowuje na cieniutki paski, oprószam mąką i zwijam w rulon, kroję na 3 mm paski. Rozwijam i wrzucam do gotującej się wody na około 3-4 minut. Makaron wyławiam szczypcami i przerzucam do sosu. Delikatnie podlewam wodą z makaronu i całość dokładnie mieszam.
Wykładam na talerze, serwuje razem z rozpołowioną burratą. Skrapiam oliwą, oprószam orzeszkami i ulubionymi ziołami.
Smacznego!!!
0 komentarze