HUMSHUKA
Rodzaj dania: wegetariańskie
Ilość porcji: 4
Czas przygotowania: 30 minut
Składniki:
Hummus:
1 słoik ciecierzycy (540g)
sok z połowy cytryny
1 łyżeczka mielonego kuminu
1 łyżeczka tahini
1/4 szklanki lodowatej wody
sól
pieprz
szczypta cukru
Shakshuka:
łyżka oliwy
1 cebula szalotka
1 mały ząbek czosnku
1 duża czerwona papryka
pół szklanki pulpy pomidorowej
1 łyżka przecieru pomidorowego
4 jajka
kolendra do posypania na wierzch
sól
pieprz
Dodatkowo:
kilka liści sałaty masłowej
kilka plastrów awokado
Przygotowanie:
Ciecierzyce odsączam z nadmiaru wody i przesypuję do blendera kielichowego razem z resztą składników na hummus. Miksuję na gładką i aksamitną masę. Doprawiam solą i pierzem.
Na patelni rozgrzewam oliwę, wrzucam drobno posiekaną szalotkę i czosnek - 3 minuty podsmażam. Następnie dodaję paprykę pokrojoną w kostkę - smażę 5 minut. Zalewam całość pulpą pomidorowa z dodatkiem przecieru i gotuję około 5 minut. Doprawiam pieprzem i solą.
Do potrawy wbijam jajka. Gotujemy pod przykryciem 3 minuty. Oprószamy solą i pieprzem.
Hummus wykładam na talerze, formuję wgłębienie i w środek wkładam jajka z warzywami.
Dodatkowo dokładam po kilka plasterków awokado i sałaty. Oprószam listkami świeżej kolendry.
0 komentarze