HUMSHUKA

 



Rodzaj dania: wegetariańskie
Ilość porcji: 4
Czas przygotowania: 30 minut

Składniki: 

Hummus:
1 słoik ciecierzycy (540g)
sok z połowy cytryny
1 łyżeczka mielonego kuminu
1 łyżeczka tahini
1/4 szklanki lodowatej wody
sól
pieprz
szczypta cukru

Shakshuka:  

łyżka oliwy
1 cebula szalotka
1 mały ząbek czosnku
1 duża czerwona papryka
pół szklanki pulpy pomidorowej
1 łyżka przecieru pomidorowego
4 jajka
kolendra do posypania na wierzch 
sól
pieprz

Dodatkowo:

kilka liści sałaty masłowej
kilka plastrów awokado


Przygotowanie:

Ciecierzyce odsączam z nadmiaru wody i przesypuję do blendera kielichowego razem z resztą składników na hummus. Miksuję na gładką i aksamitną masę. Doprawiam solą i pierzem. 

Na patelni rozgrzewam oliwę, wrzucam drobno posiekaną szalotkę i czosnek - 3 minuty podsmażam. Następnie dodaję paprykę pokrojoną w kostkę - smażę 5 minut. Zalewam całość pulpą pomidorowa z dodatkiem przecieru i gotuję około 5 minut. Doprawiam pieprzem i solą. 
Do potrawy wbijam jajka. Gotujemy pod przykryciem 3 minuty. Oprószamy solą i pieprzem. 

Hummus wykładam na talerze, formuję wgłębienie i w środek wkładam jajka z warzywami. 
Dodatkowo dokładam po kilka plasterków awokado i sałaty. Oprószam listkami świeżej kolendry. 







Proponowane wpisy

0 komentarze

MÓJ INSTAGRAM