CHAŁKA Z KASZANKĄ I JAJKIEM
Rodzaj dania: mięsne, z laktozą, z glutenem
Ilość porcji: 2
Czas przygotowania: 20 minut
Składniki:
4 kromki chałki
2 łyżeczki masła
1 szalotka
2 kaszanki
1 łyżeczka srirachy
2 jajka ugotowane na miękko (5 minut)
3 ogórki małosolne
1/2 jabłka
3 łyżki posiekanego szczypiorku
1 chlust oliwy
1 łyżka musztardy
Przygotowanie:
Na patelni rozgrzewam 1 łyżeczkę masła i obsmażam kromki chałki z obu stron na złoty kolor.
Kromki chałki wykładam na talerze. Na tej samej patelni rozgrzewam masło i wrzucam szalotkę pokrojoną w drobną kostkę. Smażę przez 3 minuty i dokładam obraną kaszankę, pokrojoną na mniejsze kawałki. Smażę przez 5 minut aż kaszanka się porozpada. Doprawiam solą, pieprzem i srirachą.
Jabłko i ogórki małosolne kroję w drobną kostkę, doprawiam solą i pieprzem, skrapiam oliwą i dokładnie mieszam.
Chałki smaruję musztardą, wykładam kaszankę, obsypuję ogórkowo-jabłkową salsą. Wykładam po połówce jajka na każdą chałkę. Oprószam solą, pieprzem, drobnym szczypiorkiem i skrapiam oliwą.
Smacznego!!!
0 komentarze