DROŻDŻÓWKI Z BUDYNIEM I RABARBAREM

 


Rodzaj dania: z glutenem, z laktozą
Ilość porcji: 18 drożdżówek
Czas przygotowania: 2h

Składniki:

Ciasto:
20 g świeżych drożdży
3 płaskie łyżki cukru
300 ml mleka
1 jajko
500 g mąki
szczypta soli
500 g mąki
100 g rozpuszczonego masła

Masa budyniowa:

300 ml mleka
3 żółtka
50 g cukru 
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
20 g mąki pszennej
20 g mąki ziemniaczanej

Rabarbar:

500 g rabarbaru pokrojonego na małe kawałki
100 g cukru
1 łyżka wody

Kruszonka:

100 g masła
1/2 szklanki mąki pszennej 
1/2 szklanki mielonych migdałów
1/2 szklanki płatków migdałów
1/4 szklanki cukru
2 cukry wanilinowe

Przygotowanie:

Ciasto:
Mleko rozpuszczam razem z cukrem i delikatnie studzę. W mleku rozpuszczam drożdże. Dodaję mąkę, jajko i rozpuszczone, przestudzone masło. Całość wyrabiam na jednolitą masę ręcznie albo mikserem z hakiem. Przekładam do miski, przykrywam ściereczką i wstawiam w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. 

Budyń:
Wszystkie składniki na budyń umieszczam w garnku i dokładnie miksuje. Zagotowuje całość cały czas mieszając do uzyskania jednolitej masy. Gotowy budyń przekładam do miseczki i przykrywam folią tak, żeby dotykała masy. 

Rabarbar:

Wszystkie składniki przekładam na patelnie i smażę przez 7 minut, odkładam do wystudzenia. 

Kruszonka:

Rozpuszczam masło, łączę z pozostałymi składnikami, zagniatam w kulę, przekładam do woreczka i odkładam na czas wyrastania ciasta do lodówki. 

2 duże blachy piekarnikowe wykładam papierem do pieczenia. Wyrośnięte ciasto, krótko wyrabiam, dzilę na 12 części. Formuję okrągłe i płaskie bułeczki. Układam w dość sporych odstępach od siebie. Przykrywam ściereczką na kolejne 20 minut. Po tym czasie robię wgłębienia szeroką szklanką (dnem, prawie do samej blachy). Do wgłębień nakładam po łyżce budyniu i rozkładam rabarbar (wszystko wystudzone). Całość posypuję kruszonką. Piekę w piekarniku nagrzanym do 190 stopni (góra dół) przez 23-25 minut. Delikatnie przestudzone drożdżówki posypuje cukrem pudrem. 



Smacznego!!!

Proponowane wpisy

1 komentarze

MÓJ INSTAGRAM