GRZANKI Z JAJECZNICĄ, SZPARAGAMI I BURRATĄ
Rodzaj dania: wegetariańskie
Ilość porcji: 1
Czas przygotowania: 20 minut
Składniki:
2 kromki ulubionego chleba
2 łyżki oliwy
3 jaja
2 łyżeczki masła
1/2 szalotki
3 łyżki posiekanego szczypioru
kilka gałązek tymianku
6 zielonych szparagów
oliwa do skropienia
sól i pieprz
Przygotowanie:
Na patelni rozgrzewam jedną łyżkę oliwy, opiekam chleb z obu stron na złoty kolor i wykładam na talerz. Na tej samej patelni wlewam kolejną łyżkę oliwy. Ze szparagów odcinam zdrewniałe końcówki i kroję w małe kawałeczki. Wrzucam na patelnię, doprawiam solą i pieprzem i smażę przez 3 minuty co chwile mieszając. Szparagi przekładam do miseczki. Na patelni rozgrzewam masło, wrzucam pokrojoną w drobną kostkę szalotkę i smażę przez 3 minuty. Jajka rozbijam do miski i rozkłócam widelcem. Masę jajeczną wylewam na patelnie i energicznie mieszam. Jak jajka zaczynają się ścinać to dodaje drugą łyżeczkę masła. Doprawiam solą i pieprzem.
Na pieczywo wykładam jajecznicę, posypuję szparagami. Wykładam po kawałku burraty. Oprószam szczypiorkiem, obsypuje listkami tymianku. Oprószam solą, pieprzem i skrapiam oliwą.
Smacznego!!!
0 komentarze