PIETRUSZKOWE RACUCHY ZE SZPARAGAMI



Czas przygotowania: 30 minut
Ilość porcji: 2
Rodzaj dania: wegetariańskie

Składniki:

Ciasto na racuchy:

1/2 szklanki posiekanej natki pietruszki
2 jajka
3/4 szklanki maślanki
1 szklanka mąki
1 płaska łyżeczka soli
szczypta cukru
1 płaska łyżeczka sody
olej do smażenia 

Dodatkowo:

10 cienkich szparagów
1 kulka burraty
1/2 mała czerwonej cebuli
1 łyżka masła

6 truskawek
1/4 czerwonej cebuli
1/3 papryczki chilli
kilka liści bazylii
kilka kropel miodu
kilka kropel octu jabłkowego
1 łyżeczka oliwy

oliwa do skropienia

sól i pieprz

Przygotowanie:

Wszystkie składniki na ciasto miksuje i odstawiam. Konsystencja ciasta powinna być taka, żeby ciasto można było nakładać łyżką. 

Na nieprzywierającej patelni rozgrzewam olej. Na jeden placek wykładam kopiastą łyżkę stołową ciasta. Smażę z obu stron na złoty kolor. 

Na patelni rozgrzewam masło i wrzucam pokrojoną w piórka czerwoną cebulę, smażę przez 3 minuty i dokładam szparagi (wcześniej usuwam zdrewniałe końcówki). Smażę przez 3 minuty, doprawiam solą i pieprzem. 

Truskawki myję i usuwam szypułki. Kroję w drobniutką kostkę razem z cebulą, chilli i bazylią. Doprawiam solą, pieprzem, miodem, octem i oliwą. 

Placki wykładam na talerze, następnie po kilka szparagów z cebulą. Burratę kroję na kawałki i układam obok szparagów. Na wierzch układam salsę z truskawek. 
Chlust oliwy wieńczy danie. Oprószam całość solą i pieprzem.  



Smacznego!!!


Proponowane wpisy

0 komentarze

MÓJ INSTAGRAM