PIETRUSZKOWE RACUCHY ZE SZPARAGAMI
Czas przygotowania: 30 minut
Ilość porcji: 2
Rodzaj dania: wegetariańskie
Składniki:
Ciasto na racuchy:
1/2 szklanki posiekanej natki pietruszki
2 jajka
3/4 szklanki maślanki
1 szklanka mąki
1 płaska łyżeczka soli
szczypta cukru
1 płaska łyżeczka sody
olej do smażenia
Dodatkowo:
10 cienkich szparagów
1 kulka burraty
1/2 mała czerwonej cebuli
1 łyżka masła
6 truskawek
1/4 czerwonej cebuli
1/3 papryczki chilli
kilka liści bazylii
kilka kropel miodu
kilka kropel octu jabłkowego
1 łyżeczka oliwy
oliwa do skropienia
sól i pieprz
Przygotowanie:
Wszystkie składniki na ciasto miksuje i odstawiam. Konsystencja ciasta powinna być taka, żeby ciasto można było nakładać łyżką.
Na nieprzywierającej patelni rozgrzewam olej. Na jeden placek wykładam kopiastą łyżkę stołową ciasta. Smażę z obu stron na złoty kolor.
Na patelni rozgrzewam masło i wrzucam pokrojoną w piórka czerwoną cebulę, smażę przez 3 minuty i dokładam szparagi (wcześniej usuwam zdrewniałe końcówki). Smażę przez 3 minuty, doprawiam solą i pieprzem.
Truskawki myję i usuwam szypułki. Kroję w drobniutką kostkę razem z cebulą, chilli i bazylią. Doprawiam solą, pieprzem, miodem, octem i oliwą.
Placki wykładam na talerze, następnie po kilka szparagów z cebulą. Burratę kroję na kawałki i układam obok szparagów. Na wierzch układam salsę z truskawek.
Chlust oliwy wieńczy danie. Oprószam całość solą i pieprzem.
Smacznego!!!
0 komentarze