BOTWINKA Z MŁODYMI ZIEMNIAKAMI I JAJEM

Rodzaj potrawy: wegetariańska

Czas przygotowania: 45 minut

Liczba porcji: 2

Składniki na ziemniaki:

6 młodych ziemniaków

2 łyżki masła

10 liści szałwii


Składniki na botwinkę:

1 łyżka masła
1 pęczek botwinki
1 ząbek czosnku
2 łyżki mascarpone
1 szczypta kuminu

Składniki na jajka:

1 łyżeczka masła
2 jajka

Oraz:

sól, pieprz

1 łyżka posiekanego szczypiorku
1 łyżka posiekanego koperku


Przygotowanie:

Ziemniaki myjemy i gotujemy do miękkości (30 minut). Odcedzamy.
Na patelni rozgrzewamy masło. Wkładamy liście szałwii i ziemniaki, smażymy przez 3 minuty. Doprawiamy solą i pieprzem. 

Na patelni rozgrzewamy masło, wrzucamy pokrojoną botwinkę i przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Doprawiamy solą, pieprzem i kuminem. Smażymy przez 10 minut.
Na koniec dodajemy mascarpone, mieszamy. 

Na patelni rozgrzewamy masło i wbijamy jajka. Doprawiamy solą i pieprzem i smażymy do momentu aż zetnie się białko. 

Na talerze wykładamy ziemniaki, botwinkę i jajka. Całość oprószamy koperkiem i szczypiorkiem. 



 Smacznego!!!

Proponowane wpisy

0 komentarze

MÓJ INSTAGRAM