BOTWINKA Z MŁODYMI ZIEMNIAKAMI I JAJEM
Czas przygotowania: 45 minut
Liczba porcji: 2
Składniki na ziemniaki:
6 młodych ziemniaków
2 łyżki masła
10 liści szałwii
Składniki na botwinkę:
1 łyżka masła
1 pęczek botwinki
1 ząbek czosnku
2 łyżki mascarpone
1 szczypta kuminu
Składniki na jajka:
1 łyżeczka masła
2 jajka
Oraz:
sól, pieprz
1 łyżka posiekanego szczypiorku
1 łyżka posiekanego koperku
Przygotowanie:
Ziemniaki myjemy i gotujemy do miękkości (30 minut). Odcedzamy.
Na patelni rozgrzewamy masło. Wkładamy liście szałwii i ziemniaki, smażymy przez 3 minuty. Doprawiamy solą i pieprzem.
Na patelni rozgrzewamy masło, wrzucamy pokrojoną botwinkę i przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Doprawiamy solą, pieprzem i kuminem. Smażymy przez 10 minut.
Na koniec dodajemy mascarpone, mieszamy.
Na patelni rozgrzewamy masło i wbijamy jajka. Doprawiamy solą i pieprzem i smażymy do momentu aż zetnie się białko.
Na talerze wykładamy ziemniaki, botwinkę i jajka. Całość oprószamy koperkiem i szczypiorkiem.
0 komentarze