SIEKANE GOŁĄBKI
Rodzaj dania: mięsne
Ilość porcji: 6
Czas przygotowania: 60 minut
Składniki na gołąbki:
2 łyżki oleju roślinnego
2 cebule
1 ząbek czosnku
1/2 główki młodej kapusty
300 g mięsa mielonego (mieszanego)
200 g ryżu
2 łyżki majeranku
2 marchewki
1 pietruszka
1/4 selera
sól i pieprz
Składniki na sos:
1 łyżka masła
1 szalotka
1 ząbek czosnku
1 puszka pomidorów
1/2 szklanki śmietanki 30%
1/2 szklanki wody
1 łyżeczka cukru
sól i pieprz
Przygotowanie:
Na patelni rozgrzewam olej, wrzucam pokrojoną w kostkę cebule i czosnek - smażę przez 3 minuty. Dokładam mięso mielone, marchewkę, pietruszkę i seler starty na tarce na grubych oczkach. Po 5 minutach dokładam pokrojoną w cienkie paski kapustę i smażę całość przez 15 minut. Podlewam wodą i duszę przez 15 minut. Ryż gotuję wg wskazówek na opakowaniu i mieszam do połączenia składników. Ryż gotuję wg wskazówek na opakowaniu i mieszam do połączenia składników. Całość doprawiam solą, pieprzem i majerankiem.
Na patelni rozgrzewam masło, wrzucam szalotkę pokroją kostkę i drobno pokrojony czosnek. Smażę przez 3 minuty i i zalewam całość pomidorami gotuję przez 7 minut. Całość miksuje na gładką masę, jeśli jest za rzadkie to podlewam wodą. Na koniec zalewam śmietanką, doprawiam solą, pieprzem i cukrem. Siekane gołąbki wykładam na talerze i polewam sosem pomidorowym.
Smacznego!!!
0 komentarze