SPAGHETTI Z KREWETKAMI I LEKKĄ SAŁATKĄ
Rodzaj danie: z glutenem, z owocami morza
Czas przygotowania: 20 minut
Ilość porcji: 2
Składniki:
2 łyżki oliwy
2 ząbki czosnku
1 szalotka
100 ml białego wytrawnego wina
1 szklanka pulpy pomidorowej
1 burrata
100 g krewetek
150 g makaronu spaghetti
1/2 awokado
1 garść pomidorków koktajlowych
kilka liści bazylii
oliwa do skropienia
sól i pieprz
Przygotowanie:
Makaron gotuję według wskazówek na opakowaniu. Na patelni rozgrzewam oliwę i wrzucam drobno pokrojony czosnek i szalotkę. Smażę przez 3 minuty i dolewam białe wino, redukuje przez 4 minuty i wrzucam oczyszczone krewetki. Smażę przez 2 minuty i całość zalewam pulpą pomidorową. Gotuję przez 3 minuty. Dokładam burratę (rwę na kawałki) , ugotowany makaron odcedzam i dokładam do patelni z resztą składników. Doprawiam solą i pieprzem.
Awokado kroję w grubą kostkę, pomidorki koktajlowe kroję na połówki - wrzucam do miski. Dokładam liście bazylii, doprawiam solą i pieprzem. Skrapiam mocno oliwą i dokładnie mieszam.
Makaron razem z krewetkami wykładam na talerze, wierzch makarony posypuję sałatką.
Całość skrapiam oliwą.
Smacznego!!!
0 komentarze