SPAGHETTI Z KREWETKAMI I LEKKĄ SAŁATKĄ

Rodzaj danie: z glutenem, z owocami morza
Czas przygotowania: 20 minut
Ilość porcji: 2

Składniki:

2 łyżki oliwy
2 ząbki czosnku
1 szalotka
100 ml białego wytrawnego wina
1 szklanka pulpy pomidorowej
1 burrata
100 g krewetek
150 g makaronu spaghetti
1/2 awokado
1 garść pomidorków koktajlowych
kilka liści bazylii
oliwa do skropienia
sól i pieprz

Przygotowanie:

Makaron gotuję według wskazówek na opakowaniu. Na patelni rozgrzewam oliwę i wrzucam drobno pokrojony czosnek i szalotkę. Smażę przez 3 minuty i dolewam białe wino, redukuje przez 4 minuty i wrzucam oczyszczone krewetki. Smażę przez 2 minuty i całość zalewam pulpą pomidorową. Gotuję przez 3 minuty. Dokładam burratę (rwę na kawałki) , ugotowany makaron odcedzam i dokładam do patelni z resztą składników. Doprawiam solą i pieprzem. 
Awokado kroję w grubą kostkę, pomidorki koktajlowe kroję na połówki - wrzucam do miski. Dokładam liście bazylii, doprawiam solą i pieprzem. Skrapiam mocno oliwą i dokładnie mieszam. 
Makaron razem z krewetkami wykładam na talerze, wierzch makarony posypuję sałatką. 
Całość skrapiam oliwą. 




Smacznego!!!

Proponowane wpisy

0 komentarze

MÓJ INSTAGRAM