PODPŁOMYK Z PIECZONYMI POMIDORAMI
Rodzaj potrawy: wegetariańskie
Czas przygotowania: 30 minut
Liczba porcji: 3-4
Składniki na podpłomyk:
1 szklanka mąki pszennej
ok. ½ szklanki wody
sól
ulubione przyprawy
2 łyżki oliwy
Dodatkowo:
2 duże pomidory
2 szalotki
sól, pieprz
1 kulka mozzarelli lub innego ulubionego sera
oliwa do skropienia
kilka gałązek świeżego tymianku
Przygotowanie:
Do miski wsypujemy mąkę, sól i ulubione przyprawy. Dolewamy olej i powoli wlewamy wodę, jednocześnie ugniatając ciasto. Ciasto powinno być elastyczne. Formujemy kulkę, a następnie dzielimy na mniejsze części. Podsypujemy mąką i wałkujemy na cienkie placuszki. Pieczemy z obu stron na mocno rozgrzanej patelni.
Blachę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia, układamy grube plastry pomidorów oraz szalotki pokrojone w ćwiartki. Oprószamy solą, pieprzem i skrapiamy oliwą. Pieczemy w 200°C (termoobieg) przez 15 minut. Na podpłomyki wykładamy porwaną mozzarellę, upieczone pomidory i szalotki, zapiekamy do rozpuszczenia sera w piekarniku lub na patelni pod przykryciem. Wierzch posypujemy świeżymi listkami tymianku.
0 komentarze