PODPŁOMYK Z PIECZONYMI POMIDORAMI

Rodzaj potrawy: wegetariańskie

Czas przygotowania: 30 minut

Liczba porcji: 3-4



Składniki na podpłomyk:

1 szklanka mąki pszennej
ok. ½ szklanki wody
sól

ulubione przyprawy

2 łyżki oliwy


Dodatkowo:

2 duże pomidory
2 szalotki
sól, pieprz

1 kulka mozzarelli lub innego ulubionego sera

oliwa do skropienia
kilka gałązek świeżego tymianku


Przygotowanie:

Do miski wsypujemy mąkę, sól i ulubione przyprawy. Dolewamy olej i powoli wlewamy wodę, jednocześnie ugniatając ciasto. Ciasto powinno być elastyczne. Formujemy kulkę, a następnie dzielimy na mniejsze części. Podsypujemy mąką i wałkujemy na cienkie placuszki. Pieczemy z obu stron na mocno rozgrzanej patelni. 


Blachę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia, układamy grube plastry pomidorów oraz szalotki pokrojone w ćwiartki. Oprószamy solą, pieprzem i skrapiamy oliwą. Pieczemy w 200°C (termoobieg) przez 15 minut. Na podpłomyki wykładamy porwaną mozzarellę, upieczone pomidory i szalotki, zapiekamy do rozpuszczenia sera w piekarniku lub na patelni pod przykryciem. Wierzch posypujemy świeżymi listkami tymianku. 


 Smacznego!!!

Proponowane wpisy

0 komentarze

MÓJ INSTAGRAM