CARBONARA Z GRZYBAMI

Rodzaj dania: mięsne, z glutenem
Ilość porcji: 2
Czas przygotowania: 15 minut

Składniki:

200 g ulubionego makaronu
200 g boczku
1 szalotka
5 świeżych podgrzybków
1 jajko
3 żółtka
5 łyżek startego parmezanu
sól i pieprz
1 łyżka posiekanej natki pietruszki

Przygotowanie:

Makaron gotuję według wskazówek na opakowaniu. Na patelni przesmażam boczek pokrojony w kostkę. Dokładam szalotkę pokrojoną w kostkę i grzyby w plasterki. Smażę przez 5 minut. 
Jajko i żółtka mieszam razem z pieprzem i 4 łyżkami parmezanu. 
Ugotowany makaron przekładam na patelnie i wyłączam ogień, podlewam jedną chochlą wody z gotowania makaronu. Zalewam masą jajeczną i mieszam. Na średnim ogniu smażę, ciągle mieszając do uzyskania aksamitnej konsystencji sosu. Doprawiam solą i świeżo mielonym pieprzem.  
Makaron podaje posypany parmezanem. 




Proponowane wpisy

0 komentarze

MÓJ INSTAGRAM