PUREE ZIEMNIACZANE Z SOSEM GRZYBOWYM

 Rodzaj dania: wegetariańskie
Ilość porcji: 2
Czas przygotowania: 30 minut

Składniki:

2 łyżki masła
2 szalotki
1 ząbek czosnku
200 g grzybów (maślaki, podgrzybki)
1 szklanka śmietanki 30%
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
sól i pieprz

7 ziemniaków 
1 szklanka wody
1 szklanka mleka
50 g masła
1/4 szklanki śmietanki 30% 
2 szczypty gałki muszkatołowej
sól
kilka gałązek świeżego koperku

Dodatkowo:
ulubione pikle

Przygotowanie:

Ziemniaki obieram, kroję na mniejsze kawałki, płuczę, zalewam wodą z mlekiem i gotuję do miękkości. Ziemniaki odcedzam,  przeciskam przez praskę, dodaję masło, śmietankę, gałkę i sól. Mieszam do uzyskania jednolitej, aksamitnej konsystencji. 

Na patelni rozgrzewam masło, wrzucam szalotkę pokrojoną w kostkę, czosnek w plasterki i smażę przez 3 minuty. Dodaję grzyby pokrojone na ćwiartki / połówki i smażę 6 minut. Zalewam śmietanką i doprawiam solą i pieprzem. Gotuję całość przez 4 minuty. 
Puree ziemniaczane serwuje z sosem grzybowym. Ziemniaki oprószam koperkiem a sos natką pietruszki. 



 Smacznego!!!

Proponowane wpisy

0 komentarze

MÓJ INSTAGRAM