ŚLEDZIE Z CZOSNKIEM
Składniki:
5 filetów śledziowych (odsalam jeśli są zbyt słone)
3 szalotki
7 ząbków czosnku
1 łyżka majeranku
2 łyżki musztardy ziarnistej
1 szklanka oleju
pieprz
2 łyżki miodu
3 łyżki octu jabłkowego
Przygotowanie:
Na patelni rozgrzewam 1/4 szklanki oleju. Wrzucam szalotkę pokrojoną w piórka i czosnek pokrojony w plasterki, smażę przez 7 minut. Dolewam resztę oleju i majeranek - studzę zalewę. Śledzie kroję na mniejsze kawałki, oprószam pieprzem, dokładam musztardę i oblewam miodem i octem jabłkowym. Śledzie zalewam olejem z cebulą i czosnkiem. Przekładam do wyparzonego słoika i wkładam na 12h do lodówki do zamarynowania. Takie śledzie mogą stać w lodówce do 2 tygodni.
Smacznego!!!
0 komentarze