KAPUŚNIAK

Rodzaj dania: mięsne
Ilość porcji: 6
Czas przygotowania: 40 minut

Składniki:

2 łyżki oleju roślinnego
2 szalotki 
3 liście laurowe
3 ziela angielskie
1 litr bulionu / wody
1 ząbek czosnku
1 kiełbasa (użyłam myśliwskiej)
4 grube plastry wędzonego boczku (użyłam z dzika)
250 g kiszonej kapusty
1 szklanka soku z kiszonej kapusty
2 marchewki
1 pietruszka
1/5 korzenia selera
sól i pieprz
1 płaska łyżeczka pieprzu ziołowego

2 łyżki majeranku

Przygotowanie:

Do garnka przekładam kapustę ( nie odciskam, nie płuczę), zalewam wodą, tak żeby przykryć, dodaje jeden liść laurowy i jedno ziele, gotuję przez 30 minut. 
W drugim garnku rozgrzewam olej, smażę szalotkę pokrojoną w kostkę, razem z plasterkami czosnku oraz kiełbasą i boczkiem pokrojonymi w kostkę. Dokładam ziele angielskie i liść laurowy, smażę przez 5 minut. Wrzucam marchewkę pokrojoną w plasterki oraz pietruszkę i seler pokrojony w kostkę. 
Smażę przez 5 minut i zalewam bulionem. Gotuję przez 20 minut, bez przykrycia. Ugotowaną kapustę dokładam do bulionu. Doprawiam solą, pieprzem, pieprzem ziołowym i majerankiem. Zalewam sokiem z kiszonej kapusty. Jeśli zupa jest dla Was za gęsta podlejcie wodą z gotowania kapusty. 



 Smacznego!!!

Proponowane wpisy

0 komentarze

MÓJ INSTAGRAM