KARP SMAŻONY Z SOSEM GRECKIM
Składniki:
1 karp ( około 1.5 kg)
1 cebula
sól i pieprz
3 łyżki mąki krupczatki
olej do smażenia
Składniki na sos grecki:
2 łyżki oleju roślinnego
1 cebula
3 marchewki
1 pietruszka
1/5 selera
1/2 szklanki pulpy pomidorowej
3 łyżki koncentratu pomidorowego
4 liście laurowe
3 ziela angielskie
sól i pieprz
1 łyżka brązowego cukru
Przygotowanie:
Karpia oczyszczam, kroję w dzwonki a następnie na połówki. Oprószam solą i pieprzem, dokładam cebulę pokrojoną w piórka i mieszam przez 5 minut. Przykrywam i odstawiam na minimum 30 minut do zamarynowania (można również na całą noc). Na patelni rozgrzewam olej i wykładam kawałki karpia obtoczone w mące. Obsmażam z każdej strony na złoty kolor. Na koniec wykładam cebulę oprószoną w mące i smażę również na złoty kolor.
Na patelni rozgrzewam olej, smażę cebulę pokrojoną w kostkę przez 3 minuty. Dokładam starte na grubych oczkach marchewki, seler i pietruszkę. Dodaję liście laurowe i ziele angielskie.
Gotuję do miękkości co chwilę mieszając. Na koniec dodaję pulpę i przecier pomidorowy. Doprawiam solą, pieprzem i cukrem.
Karpia serwuję razem z prażoną cebulką i sosem greckim.
0 komentarze