PIZZA Z BESZAMELEM I PIECZARKAMI
Składniki na ciasto (wychodzą dwie pizze):
220 ml ciepłej wody
20 g świeżych drożdży
1 łyżka cukru cukru
400 g mąki 00
dwie szczypty soli
2 łyżki oliwy
Sos beszamelowy:
40 g masła
2 łyżki mąki pszennej
2 szklanki mleka
sól
3 szczypty gałki muszkatołowej
100 g mozzarelli
100 g sera cheddar
200 g pieczarek
1 cebula
szczypiorek
oliwa
sólo i pieprz
3 ząbki czarnego czosnku (można pominąć)
1 łyżeczka listków tymianku
Przygotowanie:
W ciepłej wodzie rozpuszczam drożdże razem z cukrem. Powoli dodaję mąkę razem z solą i oliwą, wyrabiam w mikserze z hakiem a następnie przekładam na blat i wyrabiam. Formuję 2 kule i zostawiam osobno w miskach pod przykryciem. Pozostawiam na 45 minut.
W garnku rozpuszczam masło, dodaję mąkę i smażę przez minutę. Powoli dodaję mleko i mieszam trzepaczką do uzyskania jednolitej masy. Zagotowuję, doprawiam solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
Z ciasta dłońmi formuję okrągły placek.Wykładam na niską blachę wyłożoną papierem. Rozsmarowuję sos beszamelowy, obsypuje serami. Na sery wykładam cienkie plasterki pieczarek i cebuli.
Oprószam solą, pieprzem i listkami tymianku. Polewam oliwą.
Piekę w piekarniku nagrzanym do 300 stopni przez 4 minuty.
Po wyciągnięciu pizzy obsypuję plasterkami czarnego czosnku.
0 komentarze